餐廳: 渝酸辣粉
資訊:

2015-03-30 2298 瀏覽
一個人食晚飯, 可以食咩呢? 鍾意食辣野既我, 又諗起佢!9點幾去到, 出面仲有人排隊。好彩我只係得1個人, 等左5分鐘就有得搭檯入去食。點左我最鍾意既中辣擔擔麵, 口水雞同青瓜豆漿。由細到大都好鍾意食擔擔麵, 但係小店既又未必係我鍾意既口味, 有品牌既, 又可能因為出既量多左未能夠控制好品質而令到質量下降, 所以, 而家要搵到碗好既擔擔麵都唔係咁容易!其實我就食開上海嗰隻既, 不過第一次黎既時候, 抱住試下既心態, 食左佢地出品既擔擔麵之後, 我就好少再喺出面食其他擔擔麵啦。佢地既擔擔麵係得少少汁, 加上肉碎, 花生, 辣椒, 同川菜常見既配料, 微熱上, 再俾你自己干撈。有別於平時既上海擔擔湯麵。 除左原有擔擔麵既味道外, 仲有好重川菜麻麻辣辣既味道。更香, 層次更豐富!我相信店舖為左更切合港人口味, 喺調味既時候亦作出左改良。 青瓜豆漿係必須既! 口味始終較重, 所以就算唔怕辣都可以Refresh下! 不過, 今之去有少少失望, 可能因為人太多, 味道好似稍稍無以前咁到位, 麻同辣既程度都有別於以往, 食完亦比較口乾。希望以後佢地既出品可以更穩定啦!
擔擔麵
一個人食晚飯, 可以食咩呢? 鍾意食辣野既我, 又諗起佢!
點左我最鍾意既中辣擔擔麵, 口水雞同青瓜豆漿。
我相信店舖為左更切合港人口味, 喺調味既時候亦作出左改良。
2015-03-26
  • 擔擔麵