2011-07-19
今日中環收工, 5點幾, 唔知食乜好, 在中環閒逛時看到這間鋪, 記得老媽子曾提及過這間, 故決定一試因為是星期日, 没什麼人~~環境方面, 地方比較細, 只有四五張細圓枱, 整潔度尚算ok, 而服務態度唔錯, 可能是家庭作業的關係, 所以感覺蠻親切食物方面, 今次點了酸辣米線加涷豆槳, 豆槳冇乜好講, 十分普通, 淡淡的, 叫做好過食水啦~~米線方面我加了大腸和鯊魚丸兩個餸, 要小辣~~~首先是湯底, 我不清楚真正四川風味是如何, 但以我食左禁多間酸辣米線來計, 這一間的酸味是最特出的, 不過我自己本身就覺得這酸太強了, 和那個辣不能好好的配合, 如果能有酸度的選擇會更好, 故此這個湯底唔係特別能引起我的食慾~~米線幾彈牙, 同滑, 配料方面十分之普通, 由其是酸菜一些味道都没有, 失望~~~最後是大腸和鯊魚丸, 大腸唔錯, 滷得幾入味, 而且唔"un", 至於鯊魚丸只是一般的貨色~~這間鋪會否再去??答案是唔會了, 因為它的酸辣不是我杯茶呢~~
因為是星期日, 没什麼人~~
米線方面我加了大腸和鯊魚丸兩個餸, 要小辣~~~