2022-12-15
鍾意食扒的我,今次一行2️⃣人中午嚟到網上評價甚高的Non Kitchen食Lunch餐廳座落於牛頭角工廈,環境寬敞舒適,裝修簡約,感覺似一個高級大飯堂一個價錢已包任食沙律及餐湯,一份主菜及飲品,可加錢配小食及甜品自助區提供數款餐包,沙律菜及餐湯==========🔹自助區:餐包當日有蒜蓉包,牛角酥,黑芝麻包及麥包麵包新鮮鬆軟,麥香突出;蒜蓉包香脆==========🔹自助區:餐湯當日提供南瓜湯,湯熱度夠,淡淡的南瓜味,稀稠度適中==========🔹自助區:沙律提供數款沙律菜,最吸睛係羽衣甘藍仲有紅菜頭,粟米,菠蘿,車厘茄,薯仔沙律等仲有幾款沙律汁同Toppings (芝士粉,提子乾,麵包粒等),個人最鍾意意大利油醋汁,酸酸地夠開胃沙律菜皆新鮮==========🔹主菜:炭燒紐西蘭西冷牛扒 $178 (星期四限定優惠:$158)帶深深坑紋的牛扒賣相吸引,份量充足牛扒肉嫩腍滑帶輕輕的牛香,邊位帶點筋膜薯蓉軟滑薯味重推介指數:8/10==========🔹主菜:香煎三文魚柳 $148外皮煎至焦脆的三文魚柳肉質嫩滑而油膩感不重,配上微酸的忌廉及墨西哥辣椒汁令味道層次提升推介指數:8/10===
自助區提供數款餐包,沙律菜及餐湯
🔹自助區:餐包
當日有蒜蓉包,牛角酥,黑芝麻包及麥包
麵包新鮮鬆軟,麥香突出;蒜蓉包香脆
🔹自助區:餐湯
當日提供南瓜湯,湯熱度夠,淡淡的南瓜味,稀稠度適中
🔹自助區:沙律
提供數款沙律菜,最吸睛係羽衣甘藍
仲有紅菜頭,粟米,菠蘿,車厘茄,薯仔沙律等
沙律菜皆新鮮
==========
帶深深坑紋的牛扒賣相吸引,份量充足
牛扒肉嫩腍滑帶輕輕的牛香,邊位帶點筋膜
薯蓉軟滑薯味重
🔹主菜:香煎三文魚柳 $148
🔹甜品:意大利芝士餅 $48
水果新鮮,芝士餅層次分明咖啡味濃厚,甜度適中
🔹甜品:蘋果撻 $48
配上雪糕,蘋果的微酸中和了酥皮的油膩感,甜度不高
推介指數:7/10
🔹餐飲:熱檸水
杯的顏色夠吸引
檸檬新鮮清香
午市免加一,埋單每人約$2️⃣0️⃣0️⃣
整體用餐體驗不錯,食物質素符合預期,有大量沙律菜感覺夠健康,加上坐得舒適,絕對係同朋友慢慢暢談的好地方