經過呢個炎熱嘅聖誕節後,終於開始感受到寒意啦~ 新一年大家真係要身體健康,第一個工作日要去將軍澳開會,仲記得過往食過呢頭嘅餐廳質素都非常之高,所以對呢一區都有好深印象,今日一如以往開會~ 開會~ 開會~ 搞到大約四點半鐘先完成手頭工作,但又未到晚飯時間,所以同秘書小姐求其搵少少嘢食之後先返去。由於呢區天氣都算比較寒冷,所以都諗住搵啲熱野食,途經新都城商場見到間門面幾Cyber嘅舖頭,個舖頭名叫做 ”椰子星球” 果然好貼題~~~ 見到佢入面裝修陳設都幾靚,絕對係俾啲女士打卡用,秘書小姐見到已經話想試下,既然係咁食少少嘢算啦。佢個餐牌大部份都係甜品,不過亦都有小食同埋好適合依家天氣嘅燉湯, 我呢啲有選擇困難症揀咗一段時間,   最後要佢哋招牌椰子甜品同埋餐牌推介嘅燒仙草椰子奶,而秘書小姐就揀咗個燉湯。等緊嘅呢段時間秘書小姐喺度自拍,而我就比較鍾意睇製造過程,見到部機器開椰子都真係幾有趣,等咗一陣間幾款食品已經搞掂可以上枱啦~ 佢哋呢度真係好有心思,喺枱上面放咗啲聖誕裝飾等人哋打卡都靚啲。我嗰杯燒仙草椰子奶個器皿好吸引成個衛星咁,所以都急不及待飲幾啖。由於係熱飲椰奶味道果然好清甜,再配合仙草
個舖頭名叫做 ”椰子星球” 果然好貼題~~~
見到佢入面裝修陳設都幾靚,
絕對係俾啲女士打卡用,
秘書小姐見到已經話想試下,既然係咁食少少嘢算啦。

我呢啲有選擇困難症揀咗一段時間,

等緊嘅呢段時間秘書小姐喺度自拍,而我就比較鍾意睇製造過程,
燒仙草椰子奶
所以都急不及待飲幾啖。由於係熱飲椰奶味道果然好清甜,再配合仙草嘅爽口同佢入面粒粒煙韌嘅椰子肉好有口感,呢杯嘢一啲都唔乏味,而且食材都好天然唔會死甜仲好潤喉暖胃,諗真下已經好耐無飲過街外嘅甜品。其後不得不提呢一個芒芒UFO,
芒芒UFO
佢嘅份量就係成個椰青咁大個仲要加到滿滿的,而佢嘅外形又真係成個椰子星球,果然無改錯名...。星球入面有椰子肉,而上面有好豐富嘅甜甜芒果肉同埋煙煙韌韌嘅小丸子,最緊要加埋佢附送嘅椰乳,溝埋嚟食口感好豐富,
芒芒UFO
最緊要係食得到好新鮮嘅椰子肉同椰子水,真係招牌貨!!! 飲左杯椰子奶已經好飽,所以都同秘書小姐Share食。但見到秘書小姐個燉湯好香,佢又真係好滋補,呢個花膠蟲草燉椰子烏雞湯就咁睇個份量都正常,
花膠蟲草燉椰子烏雞湯
但入面嘅配料相當豐富,有新鮮嘅椰肉、
花膠蟲草燉椰子烏雞湯
烏雞、蟲草花、花膠,
花膠蟲草燉椰子烏雞湯
我飲咗一啖發現佢呢個燉湯除咗清甜之外,肯定完全無任何味精。雖然呢間餐廳裝修比較新派,但佢嘅出品就有好傳統嘅質素,所有用料都好新鮮,而且淨係睇佢個燉湯已經知道好用心機同時間,椰子就固然好新鮮啦。今餐三樣嘢埋單都係$140蚊左右性價高,呢一區果然深藏不露,食過幾次都依然仲咁有競爭力同埋吸引性,食完後我都下意識問秘書小姐:「我哋幾時再嚟呢度開會~~~」,呵呵...
2024-01-02
5 分鐘 (堂食)
燒仙草椰子奶