2020-09-28
放假同屋企人試下他區美食, 天氣開始無咁熱, 秋高氣爽又想食下大排檔。呢間老字號屋企人好多年前試過, 估唔到6點鐘到已經有好幾柗客, 但結果完全不似預期烤乳鴿(圖中上位置黑色):咸。係炸得好脆啊 脆到d皮燶左食唔到, 肉又有D鞋, 無乜肉汁可言。(據聞呢個仲要係招牌)深圳雞煲:個樣幾靚,我地order左半隻, 小辣。老老實實, 雞煲偏咸係預左既, 但佢係更咸.. 辣味唔錯都幾香, 比想像既小辣更辣, 如有長輩要小心選擇。雞肉都算滑但就雞皮多過雞肉本身。椒鹽豬扒(圖中右位置):可能多左個'鹽'字, 所以double咸度!? 豬扒本身已經腌左夠味, 但仲要再落好多椒'鹽'咁去爆, 有點擔心屋企人既腎, 呢碟直情食唔晒。蒜蓉蒸海鮮rder左帶子同聖子, 海鮮都清理得乾淨, 火喉差少少過火, 有少少偏軔, 不過係全柗野最好食的了。汲取前面幾道菜既教訓, 會先將8成蒜蓉撥走, 味道就差唔多了。另外我最鐘意既粉絲竟然碎晒, 唔係一撮, 變左一pat...點解要咁對佢?咸到咁真係唔可以唔飲野, 想客人叫多幾支啤酒, 無問題, 最多咪一百幾十? 但D野食咸到咁真係唔會再幫襯, 之後一千幾百既生意唔
烤乳鴿(圖中上位置黑色):
深圳雞煲:
椒鹽豬扒(圖中右位置):
蒜蓉蒸海鮮:
order左帶子同聖子, 海鮮都清理得乾淨, 火喉差少少過火, 有少少偏軔, 不過係全柗野最好食的了。汲取前面幾道菜既教訓, 會先將8成蒜蓉撥走, 味道就差唔多了。另外我最鐘意既粉絲竟然碎晒, 唔係一撮, 變左一pat...點解要咁對佢?
咸到咁真係唔可以唔飲野, 想客人叫多幾支啤酒, 無問題, 最多咪一百幾十? 但D野食咸到咁真係唔會再幫襯, 之後一千幾百既生意唔會再有。
講完。