餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2020-02-12 116 瀏覽
銅鑼灣嘅食店多不勝數,種類更加係諗到嘅都有,今日就試咗餐印尼菜,平時呢啲鋪頭我就唔會選擇入去,今次係有人介紹就試吓啦,估唔到又係唔錯嘅經驗喎!鋪頭唔係好大,只有七張四人枱,都有啲東南亞特色嘅裝修,同時又貼中國傳統揮春,所以都幾fusion.招呼我嘅係一個識講中文嘅印尼姐姐,感覺好Nice,但喺鋪頭都見到另一個香港人似係老闆。菜牌有齊中文和印尼文,選擇都幾多,因為好少食印尼菜所以都好多嘢想試,最後叫咗個「印尼四大天王」($78)、「石栗馬拉盞炒通菜」( $78 )、「白鱔沙嗲(三串)」( $98 )同一杯「碟豆花特飲」( $28 )。四大天王原來係牛肉、雞、沙甸魚和雜菜,雜菜有蘿蔔絲、芽菜、椰菜絲、豆角等等撈左醬汁有好輕微嘅辣,牛肉就似串燒嗰啲沙嗲牛,係牛腩嚟嘅都幾腍,雞係似海南雞,沙甸魚就係平時嘅罐頭沙甸魚囉,加咗兩塊番茄咁,味道都OK,感覺相當地道,一食就諗起我去柬埔寨、泰國短宣嘅日子。馬拉盞炒通菜好惹味,唔會辣,仲有好多好似炸蝦乾咁樣嘅嘢,食落趣卜卜,整碟好好味。串燒沙嗲白鱔係第一次食,因為餐牌上寫着必食推介,所以就決定一試,一上枱已經聞到好香,每一串都

四大天王原來係牛肉、雞、沙甸魚和雜菜,
一食就諗起我去柬埔寨、泰國短宣嘅日子。
印尼四大天王

石栗馬拉盞炒通菜

串燒沙嗲白鱔係第一次食,因為餐牌上寫着必食推介,所以就決定一試,一上枱已經聞到好香,每一串都幾大條,個汁有啲似鰻魚汁,索晒啲味,應該係即叫即燒,所以熱辣辣,真係好好味。
其實佢另外有附上個辣椒汁,不過我就唔點啦。
白鱔串燒

至於個碟豆花特飲,賣相都幾靚,同埋都幾大杯,不過唔係好飲到碟豆花嘅味(定係碟豆花本身係冇乜味?)其實就係椰汁加碟豆花啫喱狀嘅條條,都OK嘅!
碟豆花特飲

鋪頭門口其實仲有得買斑蘭蛋糕同其他外賣,一路食飯一路都見好多路人幫襯呢!
2020-02-06
印尼四大天王