2014-04-08
今日開始搬office, 雖然灣仔尾搬灣仔頭, 但我又真係好少係呢頭食飯. 難得今日食飯有得claim返公司, 無理由去食茶記. 我同同事去左間門面幾獨特既日本餐廳, 雖然遲左少少食飯, 但可能未過飯市, 所以都要等一陣.入到去坐, 坐位都幾濶, 環境幾舒服, 做到熱熱地, 所以我叫左海老冬蔭冷麵, 我同事叫左一本豬軟骨拉麵, 再加多個小食, 個名勁得意, 叫山椒鳥唐揚.我個海老冬蔭冷麵, 比我想象仲泰式feel, 其實我食開冬蔭功食物, 都係熱食多, 真係好少凍食, 估唔到搭個冷麵一齊食, 味道又好配合, 加上有少少酸辣, 食落好開胃, 仲有D清新感覺.我同事叫個碗一本豬軟骨拉麵, 見到佢個湯底好似清湯咁, 好清澈, 我同事話唔油膩, 無聽錯的話, 好似係鰹魚雞湯, 我見佢果碗豬軟骨, 唔係件上, 係一塊上, 真係第一次見, 我試左少少, 肉好鬆軟, 而且真係有溶係口既感覺.小食-山椒鳥唐揚, 雖然睇佢餐牌英文解釋,知佢係雞肉黎, 但真係比個名吸引, 黎到時, 我地都覺得賣相比佢餐牌黎得重靚,嘻~ 食入口外面層真係好脆, 雞肉唔”鞋” 而且好Juice, 加埋佢個醬汁, 一D都唔油感
小食-山椒鳥唐揚, 雖然睇佢餐牌英文解釋,知佢係雞肉黎, 但真係比個名吸引, 黎到時, 我地都覺得賣相比佢餐牌黎得重靚,嘻~ 食入口外面層真係好脆, 雞肉唔”鞋” 而且好Juice, 加埋佢個醬汁, 一D都唔油感覺.
今個lunch食得好豐富, 第時搬左過黎, 真係可以成日黎幫襯.