2021-12-08
今日難得過咗銅鑼灣做嘢,即刻搵下有咩lunch好食😋同事話想食日本嘢,我就提議食呢間定食Doraya ,因為之前食過尖沙咀分店,食物質素相當高,同埋佢淨係得星期一至五先有set lunch,平時好難咁啱夾到時間食到~見到佢set lunch menu嘅選擇唔算好多,我就揀咗個Doraya午餐定食($98) (個餐個名真係咁叫🤣),套餐包括有唐揚雞、吉列蠔同三色刺身,另外仲跟咗麵豉湯同一碗飯 (可以揀白飯或者醋飯),呢個set又有刺身又有熟食,一次過滿足我兩個願望😋落單之後等咗大約十分鐘,午餐就送到上嚟喇🤩見到賣相相當唔錯,炸物好大舊,雞同炸蠔都各有兩舊,而刺身外表幾有光澤,望落都好新鮮😋除咗賣相靚之外,食落都好好味,唐揚雞個外皮炸得好脆,而炸衣都唔會太厚,一啖咬落去啲肉汁咇哂出嚟🤣完全做到外脆內嫩嘅效果🤤吉列蠔入面粒蠔肉都脹卜卜,味道鮮甜冇腥味,兩款炸物都係誠意之作🤤配埋飯一齊食一流👍🏻而三色刺身分別有吞拿魚 (赤身)、油甘魚同三文魚,平時出面其他日本餐廳食到嘅吞拿魚好多都好難食,但呢度嘅吞拿魚就算只係赤身都好好味,肉質柔軟同帶有油香,但當然冇得同中拖、大拖相提並論🤣而三文魚同油甘魚
而三色刺身分別有吞拿魚 (赤身)、油甘魚同三文魚,平時出面其他日本餐廳食到嘅吞拿魚好多都好難食,但呢度嘅吞拿魚就算只係赤身都好好味,肉質柔軟同帶有油香,但當然冇得同中拖、大拖相提並論🤣而三文魚同油甘魚都好食,充滿魚油香味🤤
最後lunch set送咗兩片西瓜比我清一清味蕾🤣美中不足嘅地方係之前喺尖沙咀分店食嘅時候係包埋沙律,但呢間就冇咗🥲不過都好好食,一定會再回頭😋