2022-06-11 80 瀏覽
平時唔多嚟土瓜灣,但係今日探朋友就嚟咗附近,朋友話帶我去食一間隱世嘅日本餐廳,搞到我相當期待呢間餐廳雖然喺大街嗰度,但係門面一啲都唔起眼,充滿左神秘感,餐廳入面嘅環境相當唔錯,仲有吧枱可以揀添食物方面我見到佢有一啲時令嘅飛機貨寫咗喺塊板上面,另外餐牌有刺身,丼飯,壽司,仲有啲平時少見好有特色嘅料理我哋叫咗:夢之丼:見到個丼同佢餐廳同名咁就梗係嗌佢啦,入面超級足料,有三文魚蓉,三文魚籽,帆立貝, 牡丹蝦,松葉蟹,右口魚邊;佢仲會附上果醋,倒落帶子上面增添左佢嘅鮮味花雜錦魚生丼:呢個真係超級豐富,三文魚、白身魚、赤蝦、右口魚邊、金蟹子、三文魚子、櫻花蝦、蟹膏豆腐、青瓜、甜蛋、玉子漬、松葉蟹、蜆肉,咁足料嘅丼都係第一次見,再配埋佢中間半熟嘅蛋黃撈埋啲飯一齊食,真係超正佢哋嘅當飯都有個共通點就係佢哋嘅醋飯味相當香濃,基本上唔使落任何醬汁,已經相當好味食得出佢嘅配搭老翁薄切:呢款老翁與相當新鮮,包住木魚絲食,相當鮮味鮟鱇魚肝:啲人話係魚解嘅鵝肝果然冇錯,口感相當滑同細膩蟹膏豆腐:本身冇味嘅豆腐配咗上蟹膏濃濃嘅鮮味喺上面,真係好正磯燒帆立貝:帆立貝相當大粒,厚身佑林畫,用火槍焯過在包上紫菜,真係人

我哋叫咗:

老翁薄切:呢款老翁與相當新鮮,包住木魚絲食,相當鮮味

鮟鱇魚肝:啲人話係魚解嘅鵝肝果然冇錯,口感相當滑同細膩

磯燒帆立貝:帆立貝相當大粒,厚身佑林畫,用火槍焯過在包上紫菜,真係人間極品

呢間餐廳真係十級推薦,如果我住附近一定經常嚟食仲有就係見到佢午市嘅套餐都好抵,有機會真係要再嚟
2022-06-08
  • 夢之丼