2024-06-11 22 瀏覽
每次路過風雲丸都見到排哂隊,入面座位又坐爆人,再加上今期推出左個蟹之盛宴,所以一直都好想過黎幫襯。難得今日路過,見條隊唔算太長,所以就拉埋老公入去食番碗拉麵。其實去到門口已經會比蟹之盛宴的企牌吸引,再加上店內充滿日式風情的裝潢,真係好有種悽身於東京拉麵店的感覺。另外,店員的服務態度也很值得一讚,尤其是負責安排坐位的那一位女士,一直保持住笑口滿面,令食客都食得特別開心。石燒蟹粉蟹湯沾麵 – 一上枱,見到石燒鍋內的蟹湯滾辣熱燙,再加上蟹湯味道撲鼻,真係未食都已經十分吸引。沾麵的軟硬度適中,配埋碗內的配菜,每一啖再沾麵掛上蟹湯,非常出色。至於餐內的那一舊檸檬仔,可以令蟹湯增加鮮味,可以一開始就加上幾滴。石燒濃厚豚骨魚介味玉沾麵 – 炙燒豚肉十分厚身,肥瘦適中,肥膏入口即溶,很美味。湯底濃郁,用石燒碗的最大好處係,食到落底個湯都仲係熱辣辣。辛口沙拉羽根餃子 – 煎到食餃子勁脆卜卜,連埋沙拉同辣汁一齊食,勁惹味。

2024-06-09
午餐