2016-10-05
壽星女指定要食北京填鴨,近近地就去北京人家試下la...已經好奈無食過~又見到某銀行信用卡做緊優惠套餐又有北京填鴨。閒日的晚上未算爆場,唔知係咪預早book位既關係被安排坐坐近窗較舒服的位置,個場空間算大唔似一般酒樓咁迫。睇睇下餐牌發現其實唔洗信用卡的套餐價錢亦差不多,視乎邊個餐o岩口味..一行9人最後叫左個非信用卡6人套餐再額外點了些冷盤、小籠包、炒菜咁。坐低既時候,待應姐姐已經問我地會唔會叫北京填鴨,因師傳要掛爐,要等大約45分鐘。枱上有d青瓜花生小食,好快大家已經KO哂!由於太肚餓。。有d餸唔記得影相小籠包味道不錯,裡面超熱,肉湯濃而不膩蔥油大包有大量香蔥係面,煎得幾薄,有少少蛋碎在皮上海蔘質感好爽,個汁同海蔘好match ,味道適中花膠湯濃郁,充滿骨膠原的感覺!黃金蝦球,感覺很邪惡,蝦球幾爽,蛋黃不太平均,有點油膩,不過食得lee個送就唔諗咁多,最多番屋企做多兩下sit up主角來了。。肥瘦平均,上枱時還有點暖,保持美心質素,但麵皮不夠,要額外再點桂花松子魚,夠脆!但條魚實在有點兒太細,甜酸汁好味但略油膩。。。。。最後套餐附上冰皮月餅作甜點,不過個人都係比較鐘意糖水糕點多d雖然
由於太肚餓。。有d餸唔記得影相
小籠包味道不錯,裡面超熱,肉湯濃而不膩
蔥油大包有大量香蔥係面,煎得幾薄,有少少蛋碎在皮上 海蔘質感好爽,個汁同海蔘好match ,味道適中 花膠湯濃郁,充滿骨膠原的感覺! 黃金蝦球,感覺很邪惡,蝦球幾爽,蛋黃不太平均,有點油膩,不過食得lee個送就唔諗咁多,最多番屋企做多兩下sit up 主角來了。。肥瘦平均,上枱時還有點暖,保持美心質素,但麵皮不夠,要額外再點 桂花松子魚,夠脆!但條魚實在有點兒太細,甜酸汁好味但略油膩。。。。。
雖然係閒日,全場未爆滿,但明顯人手不足,有時想揾待應姐姐都要等下或者叫幾次,但待應本身都倘算helpful 友善整體質素幾好,但價錢也不便宜⋯⋯