2022-07-06
講左好多次自己係一個不折不扣既拿破崙粉絲,每次經過cake shop,只要比我見到有拿破崙既存在,我都一定會買,細至無論係舊式餅店,定係even大至係酒店級餅房,而對拿破崙呢樣野瘋狂到身邊既同事都知,竟然係我生日正日當日,一早訂定左個birthday cake size 原個拿破崙比我同我興祝,一見到Lady M 個盒時諗都冇諗過竟然會係Lady M到唔係買佢地最拿手最出名既千層蛋糕,到佢地打開盒時我見到係長條型先知係我最鐘意食既拿破崙,真係好開心同事咁有心。呢個Lady M拿破崙其實真係好抵食,佢係一個勁大個勁厚成個枕頭咁既長磚型,而本身餅店亦已好貼心咁幫你切開左6件(其實足夠12個人分),方便分黎食,拿破崙既酥皮做得非常好,好脆同好重牛油香,中間係夾住左幾層海綿蛋糕同埋cream,個cream好滑溜,奶香濃郁,就同佢平時最出名既千層蛋糕中間夾既cream一樣味道一樣口感,食完呢個拿破崙,大約以後都會變成我既first choice 黎Lady M會揀既cake。