2019-05-28 1290 瀏覽
餓底這晚跟朋友在灣仔碰面,我們各自吃過下午茶,打算找個好地方飲杯野&食少少野,在openrice找到這間小酒館的fusion菜幾特別,又好多好評,吸引了我們前來。Menu 封面用了九龍皇帝曾灶財的墨寶,型格!驟眼看中文沒覺得有什麼特別,睇埋英文,就會發現某些食物的名字幾有趣(e.g. Mcdull),再睇真啲,某些食物有融入地道食材,例如把豆豉鯪魚加入凱撒沙律,令人好奇會是什麼味道!蓮藕片:開頭以為面頭的醬汁是煉奶,應該甜甜地,一吃之下才發現大錯特錯!那是腐乳!😂😂 一下子太大衝擊,未能接受🤦‍♀️。不過神奇既係,食下食下會越食越順口,食到中途開始覺得又幾夾幾好味喎!薄薄脆脆,咸咸香香,送酒一流!唔好睇佢細細碗,份量都幾多,食極都仲有,哈。避風塘芝士蟹腸粉:這個芝士醬真的不得了!好香好creamy,內有蟹肉及蟹子(朋友形容這是親子腸粉,哈!),又有XO醬的微辣balance返,食好多都唔覺膩!腸粉有煎香過,微脆的口感配上豐富的醬汁,好味到要大叫mamamia!楊枝甘露:朋友說酸酸甜甜,有柚子肉,幾清新,好適合女仔飲😌紅酒:飲落唔會"乸喉",幾易入口,對於唔識品酒既餓底來講已經覺得不錯😁食

蓮藕片

避風塘芝士蟹腸粉

避風塘芝士蟹腸粉

楊枝甘露

楊枝甘露:朋友說酸酸甜甜,有柚子肉,幾清新,好適合女仔飲😌

食物有驚喜,環境不會太嘈吵,店員溫文有禮,今晚沒選錯地方!有機會再來試其他fusion菜😋
  • 避風塘芝士蟹腸粉
  • 蓮藕片