2022-07-14
🇭🇰Hong KongAverage expense pp: HKD$1880/ppAddress: 鮨真 Sushi Ma, Tsim Sha Tsui餐廳位於頂樓,可以欣賞維港海景,真係極致嘅享受,而且服務態度好好,有賓至如歸嘅感覺,朋友果然冇介紹錯。我哋點左晚市 - 鮨,非常豐富,採用嘅食材好新鮮!下次慶祝生日應該會再嚟食。前菜係牡丹蝦mousse,配上清湯啫喱,師傅特登將牡丹蝦打成茸,鮮甜,加上紫蘇花感覺清新,打開咗之後食其他刺身同埋壽司嘅味蕾。刺身方面,九繪魚係日本石班,入口新鮮清爽。新田水八爪魚,配上柚子汁同海鹽,八爪魚意外地嫩滑。網燒平靖,配柚子胡椒,調味恰到好處,質感滑身。日本赤崎生蠔,食完有一種係海游完水嘅感覺,配上洋蔥醬,想再食多隻。小池魚,以芽蔥作點綴,肉質緊實,油香細膩。清心縣野生中拖羅、大拖羅,點上wasabi 漬,脂膏好香口,入口爆油。鮑魚用慢火煮上四個小時,配上佢嘅內膽醬,鮮香軟滑。紫菜包帆立貝好正,用火暢槍燒過嘅帆立貝,外香內軟,燒嘅程度適中唔會太熟。熟食:燒鰻魚~之後就係壽司🍣。鮫鰈魚,用火焰方法,肉質緊實,配上羣魚,入口甘香。金目鯛,配上梅醬紫蘇花,
槍燒過嘅帆立貝,外香內軟,燒嘅程度適中唔會太熟。
熟食:燒鰻魚~之後就係壽司🍣。鮫鰈魚,用火焰方法,肉質緊實,配上羣魚,入口甘香。金目鯛,配上梅醬紫蘇花,清香肥美。赤陸魚,又油份豐腴,令人相當滿足。春子鯛,係真鯛幼魚,配上鳥魚子粉,多重鮮味口感。太刀魚點青檸汁,油脂含量超標!富山灣小白蝦,用淡雪 caviar作為點綴,蝦肉爽口鮮甜。醋葉小機魚,蘇葉芝麻,肉質細膩、口感鮮美,由於味道鮮美卻又極易腐壞,所以對於師傅嘅手藝非常講究。
豐富嘅晚餐以宮城縣群翅清湯,入口舒服,非常適合食完壽司之後暖胃。再食日本直入赤肉蜜瓜同埋抹茶紅豆布甸作為總結🍈