2019-12-17
屋企人鍾意食中菜,就特登帶媽媽去試吓於禾輋邨響噹噹的大排檔小菜,原來進駐了大埔,名叫 饑落亭,連個名都響應返以前冬菇亭嘅時代。餐廳燈光光鮮,感覺企理乾淨,大多數以圓枱用餐,驟眼睇都幾乎滿座。餐牌都有幾張,食物菜式分門別類列好,容易搵到自己心愛的菜色。除了小菜之外,呢度還提供生滾粥。見到張張枱都食乳鴿,好似好吸引,我都唔執輸叫返一兩隻,原來加一蚊優惠價就可以食到,消費滿指定金額的話。我和家人都喜歡吃海鮮,就點了豉油皇中蝦,一份都有四五隻,有我手板咁大隻,大蝦已經炒得好入味,而且蝦肉爽口彈牙,好新鮮。韭王蝦仁炒蛋簡直是送飯之選,好有鑊氣,炒蛋炒得很香滑,入面有好多蝦仔,配以韭王更有口感。媽媽喜歡吃沙嗲牛肉粉絲煲,轉個頭就熱辣辣上菜,煲面還出煙的,粉絲很林很入味,牛肉軟口,沙嗲味道更為濃郁,又可以撈飯!Share 食就夠晒開心,一次過可以食咁多款式嘅餸菜。甜品圖片好吸引,隨即叫咗恐龍奶凍,原來恐龍粉和奶凍是分開裝的,自己因應份量將恐龍粉倒入奶凍,除了奶凍很滑之外,美祿味道很香很濃。朋友見我食得咁滋味,再叫一個!最後埋單都只係$800,每人平均消費$200左右,就可以食到咁豐富美味的晚餐,下次
除了小菜之外,呢度還提供生滾粥。
Share 食就夠晒開心,一次過可以食咁多款式嘅餸菜。
朋友見我食得咁滋味,再叫一個!
最後埋單都只係$800,每人平均消費$200左右,就可以食到咁豐富美味的晚餐,下次一定會再試!