2018-09-25
晚飯時間,黃埔的確有太多選擇,但我卻偏偏喜愛呢間餐廳-名館,一間fusion 中菜館,飲茶,點心,食小菜,都十分有特色,所以常常来到要等位排隊,太多一家大細來呢度食飯,真系好受歡迎!選擇超級多,花多眼亂,應該日日來食都不會悶。價錢晤貴,可以試多幾款。最先上來既系雞絲粉皮,粉皮系用左薯粉,比平時食開的粉皮,更煙韌,雞絲一d都唔鞋,好滑。加上麻醬同花生碎,整體味道又提升了,非常好。呢道送就系傳說中特色的私房黃金球泡飯,估唔到真系一個球狀的飯球,一大球飯被飯焦包裹住,造型勁得意,浸在湯入面浮在湯面,有一大堆蕃茄令到個湯十分鮮甜。飯焦脆,將飯球敲碎,同湯一齊食,感覺好特別,絕對不是原本想象中的泡飯咁簡單。真系必order 食物之一,咪講笑,真系好掂。蜂蜜柚子蝦球,炸粉好薄,蝦球質感好彈口,食材質感好高,加上柚子蜂蜜的甜,整道菜食到好得好滿足。另外有道甜點也是必點,就系銀湖天鵝酥。呢個冇得輸的造型,未食已經贏晒,之後就系相機先食,玩左好耐未捨得食。鳥巢一樣的碗裝住三隻天鵝,勁得意,兩隻天鵝可以拼成個❤️,大人細路都鐘意。千層酥包住紫薯蓉餡,不會太甜,好吸引!好酥,紫薯蓉好綿密,超好味。蒜蓉娃娃菜,
另外有道甜點也是必點,就系銀湖天鵝酥。
千層酥包住紫薯蓉餡,不會太甜,好吸引!
好酥,紫薯蓉好綿密,超好味。
蒜蓉娃娃菜,清清甜甜,蒸籠蒸菜,令營養不會流失,正。