2019-12-31
今次第一次嚟到K11 Musea,一入到去成個迷宮咁,周圍行吓去到一個秘道位,就見到呢間個名好得意嘅餐廳,一聽個名就知要入嚟食麵啦。原來唔止呢個商場係新,連間餐廳都係新開嘅,原來有得自助點餐,亦都有自己嘅飲品吧調配新鮮飲品,一定要試。入到去餐廳好寬敞,坐得好舒服,仲有一個圖書corner,好似Cafe咁,牆上面仲有啲好似酒店望出去嘅悠閒風景,加埋埸內既音樂,成個人放鬆曬。睇到個餐牌其實樣樣都想試吓,不過得兩個人,最後揀咗兩款麵,兩款小食,兩杯嘢飲。主食方面揀左台北紅燒牛展麵 $88,每次去台北都一定會食嘅牛肉麵,湯底帶甜,牛展入味之餘亦不失口感。另外仲有新加坡海鮮喇沙 $98,都係我去新加坡其中一個最愛,喇沙湯底濃郁厚實,魚蛋彈牙,米線吸收左湯汁之後,令人一啖有一啖想食落去。同經理傾開,先發現原來呢度嘅湯底每一款都熬足18個鐘, 難怪咁好味。飲品亦喺呢度嘅另一特色,因為有令女士們動心嘅可愛熊仔系列,最後揀咗白熊牛油果$46同埋魔幻熊巨峰提子梳打$38,巨峰提子梳打上面嘅藍色熊仔原來係用蝶豆花製作的,很有心思。最後兩款小食揀咗芒果鴨絲牛油果紙米卷$38同埋炸蝦薄餅$38,咪紙卷少有用鴨絲
最後兩款小食揀咗芒果鴨絲牛油果紙米卷$38
同埋炸蝦薄餅$38,咪紙卷少有用鴨絲作配料,配上漁露同煙韌既米紙,十分好味,另外炸蝦薄餅皮炸得很香脆,同紙米卷嘅口感相映成趣。