同老公星期五晚拍拖諗住食大閘蟹所以book咗呢間餐廳,聽朋友介紹。預先電話book咗兩位,侍應喺電話說最低消費每人$700。我諗住出得街食大閘蟹都一定超過呢個數喇所以book咗。去到坐低同侍應講想食大閘蟹,佢話好呀,而家啱季節。佢即刻拎兩隻嚟俾我哋睇吓。拎到嚟係兩隻大概五兩左右嘅蟹,綁住咗但都睇到唔係好生猛咁。問佢幾錢,佢話抵呀,淨係需要每隻$1400。我即場哇咗一聲,跟住我哋再望一望餐牌冇乜其他嘢想食就決定即刻走啦,跟住侍應同我哋講因為book咗枱佢斟咗茶,所以我哋要每人放低$80先走得。之前完全冇講過有呢個條款,成件事感覺好呃人,不過我哋都照俾費事date night同人嘈啦。Am I missing something about inflation in Hong Kong or is there something weird going on? We felt very uncomfortable there.

2023-10-13