2013-05-20 546 瀏覽
腸粉王可以說是我的飯堂, 腸粉, 粥,盅頭飯,蘿蔔糕,樣樣皆精。但大部份時間都係外賣,很少會堂食。我近來的最愛:鴨胸腸粉﹣煙鴨胸本來的味道已很香,但估唔到原來同腸粉味道咁夾,只要加小小豉油已經好夠味,因鴨胸本身也帶鹹,如果可以多少少鴨胸就好了,基本上我每一朝都想食一份鴨胸腸粉。潮洲腸粉﹣其實係粉果腸粉,味道同粉果一樣,因為佢既用料係沙葛,蝦米,韮菜,花生,味道頗重偏鹹,可以不點豉油。最近不知何故突然加多左芹菜,而且份量不少,好此道者可能覺得好味,但我最怕芹菜味,每次食之前都要幫條腸粉開肚做芹菜切除手術,然後先可以放入口,如果可以多D花生就更好食!蘿蔔糕﹣無論煎定蒸,都各有特色,各自都好味!煎的蘿蔔糕可食到一條條的蘿蔔條,又會有粒粒的臘味,再點甜醬和辣醬,非常美味。蒸的蘿蔔糕,蘿蔔的味道更濃,加了點豉油,都好好味,就是淋了一點點。陳腎菜乾豬骨粥﹣每碗粥必定會有豬骨在內,豬骨經鹽醃過,上面的鹹豬肉很香口,粥裏有零碎的鴨腎,每次食都好似尋寶咁,每次搵到就好開心,立刻放入口,每碗都起碼有六七塊,再加上菜甫菜乾同蔥花,成碗粥的香味飄到一屋都係。盅頭飯﹣經常食的是鳯爪排骨飯, 排骨數量算多,而且肉

我近來的最愛:

盅頭飯﹣經常食的是鳯爪排骨飯, 排骨數量算多,而且肉多骨少,排骨蒸得很軟滑,可惜鳳爪得一隻,很珍貴, 加上淋了甜豉油的飯,又是另一美味之作!
外賣自取