2008-04-16 10 瀏覽
昨天一擘大眼,原來我想講話這係我一日裡的第一餐—午餐。睇怕係當日下午的第一位客人,因為是下午三點零剛開舖不久就幫趁~星期二的下午茶時段靜悄悄…看來我這蒲精都真的要退役了~過往一晚踩三、四場都未死人,今日我竟然上船後的15mins暈船浪囉!>.<慶幸都仲識落船即冇事啦!不然我都唔會一個人叫了火焰雪山$27+dialy cake of hazelnut$24火焰雪山一般,俾70分。其一就係因為底層撈了朱古力雪糕,而我過往一直食開的火焰雪山就真係齋只有得個雪山淋上rum酒,咩料配角都冇,反而咁樣我係覺得食到最真最有忌廉風采的模式!因為店員教我食時最好一次過bud埋底層的朱古力雪糕之類咁樣食會係味道最佳,但我係個怪人一般人鍾意的我就偏偏相反。其二因為我食過有更好的火焰雪山,我講過約三年前在oliva生日時食過一個水準奇佳的火焰雪山,一直至今我仍念念不忘…真可惜!因為朋友同我講當時在山頂峰景做的廚子已離職,所以至今我還都係繼續另覓所愛咁囉!其三因為火焰雪山我點的係細size,相對來講rum酒對於一向唔飲酒的我來講太多了!有點kun…頂唔順~呵呵至於那個hazelnut mouss

火焰雪山一般,俾70分。

至於那個hazelnut mousse蛋糕當時反而我覺得比火焰雪山還要好食!我的cake係首先上枱先,雖然頭一啖係朱古力味道為主先,但食到中途就發覺裡面的榛子mousse很香,似食雪糕咁,我當時直頭想趁個男店員睇唔到時lam埋個碟~hehehe,當然最後冇咁核突even成間舖得我一人,但這蛋糕恕我沒打算搵其他品牌比較,一來近年我減少了食cake,二來我事實覺得小店來講蛋糕比我所想預期中好,有77分。

食後感:原本想俾ok,現俾笑臉係一來佢的拉閘誠意,二來蛋糕留俾我的印象都算唔錯,最後就係因為附近唔多見有其他西式甜品舖,一係燉奶、咩松記嗰類生果撈,亦因為咁令我覺得非揀此店不可而估計會係咁多類甜品中係最合我胃口,不然我晚餐後仍然間間都唔幫趁寧願食麥記的兩蚊新地筒。

共$51。沒+1

***thanks herbert, 因為佢講的海景樓而令我求其拉個當地人問已經講到間舖喺邊

亦感謝店員幫我影相+拍video!thanks

環境俾4分係因為乾淨舒服