2021-08-22 525 瀏覽
話說友人A最近搬左去何文田~ 大大力同我講呢間新冰室好好食(培正小學斜對面,香港九龍維景酒店隔離)~ 話間嘢開業一個禮拜,佢就食左兩晚~ 要叫埋我同友人B 過去陪佢食第三晚..一入去就發現間茶餐廳裝飾有別於一般茶記冰室,有小盆栽、書、帆船、saxophone 等等做裝飾,感覺好Modern ~ 顛覆左傳統茶記冰室既老舊死板,感覺似一間cafe 仔多啲,唔知老闆係唔係後生仔呢~話說回來~講返味道先!睇吓有乜野神仙味道,令友人A一星期要食足三晚咁誇張。..麻辣薯仔雞煲 (我叫加辣版)- 惹味之選,配飯一流!😋😋😋😋😋一上枱香味撲鼻,內有薑片、洋蔥、蒜頭、蔥、辣椒,三色椒等佐料。件件雞都掛上醬汁, 不多不少,味道足,唔味精,無死咸,微辣,每件雞件都嫩滑濃香,香辣惹味,同白飯絕對係絕配。由於個小菜名叫麻辣雞,我就就覺得麻味差咁啲喇,呢到會扣少少分。其他我都比5分!但整體味道確係一流!順帶一提,我來身係食譚仔大辣/勁辣,所以加辣對我黎講都係BB辣。如果你食開譚仔3-10小辣,呢款都食得到。 ..豬油渣炒芥蘭 - 坊間少有,必食古早味!😋😋😋😋😋識食一定係食豬油渣!豬油渣,簡直係係人間罕見的美食之

麻辣薯仔雞煲

麻辣薯仔雞煲 (我叫加辣版)- 惹味之選,配飯一流!
😋😋😋😋😋

如果你食開譚仔3-10小辣,呢款都食得到。
豬油渣芥蘭

豬油渣炒芥蘭 - 坊間少有,必食古早味!
😋😋😋😋😋
識食一定係食豬油渣!
豬油渣,簡直係係人間罕見的美食之一。 入口輕輕一咬,小小一舊豬油像噴泉一樣,油脂芳香係口腔內湧出,果種獨特嘅的酥油香,
簡直令本來平平無奇嘅芥蘭味道多左層次,呢種絕對可以話港色古早味丫!
連本身唔鍾意食菜既我都食多兩舊,扒多啖飯!

😋😋😋😋
鐵板羊架揀左配焗薯,好過食薯條油淋淋、淋吱吱,焗薯成件事健康好食好多,
再者成舊薯仔,睇得出用料講究實在,真係落足本!

講返舊羊先~成兜多爆蒜蓉嘅蒜蓉汁倒落鐵板時滋滋聲,香味四溢。
舊羊肉既肉質無得輸~ 咬落唔係死淋,
成件事係有口感,中間肉質做到保持軟腍有彈性之餘富羊味,juicy 多汁,
完全無鬆肉粉果啲入口霉爛既一Pat Pat口感,真係無諗過茶餐廳可以食到咁高質嘅羊架既!抵讚

避風塘茄子

避風塘炸茄子 - 啤酒好拍檔
😋😋😋😋
食炸茄子,我個人最怕就係成口油,所以我好少揀茄子黎食。不過友人A話好好食,唔油夠惹味,叫我比次機會茄子喎~果然入口唔油淋淋,唔會有芒喉感覺,
茄子本身軟糯,配外層裹上薄粉漿,酥脆香口,做到外脆內軟
再加埋避風塘啲炸蒜的香脆,
多種滋味在脷尖上層層綻放,即刻order杯啤酒,一口避風塘茄子一口啤酒~正正子
唔怕卡路里嘅~值得一戰啦!

整體黎講:以前我係土瓜灣住,何文田讀書,我就真係成日食茶餐廳冰室喇!試過好多間~ 我個人覺得,力天冰室暫時係我食過同區最高質、最有heart 嘅Modern 茶餐廳冰室~ 希望佢哋可以keep住開業初期嘅優質味道,甚至係味道更上一層樓! 畢竟keep住品質味道都真係唔容易! 加油
支持小店

Btw 呢次唯一要彈一彈嘅係~小菜選擇確係少,只有12款,希望以後會多啲選擇啦!
麻辣薯仔雞煲
豬油渣芥蘭