2017-03-23
陪媽咪住如心酒店,因為方便所以連住一星期基本每日都食大家樂早餐,本身唔睇好大家樂早餐,但係今次經過一星期大家樂早餐的轟炸,對大家樂早餐有所改觀Usually我同媽咪去到係8:30,都要排隊,從排隊到食到野差唔多10分鐘左右最油膩既係吉列豬扒炒蛋厚多士,吉列豬扒是炸的,但粉多過豬扒,再點白醬,卡路里爆表,再炒蛋,炒蛋加左牛奶,都唔錯,快餐店咁係無可能做得好似著名茶餐廳滑蛋咁,但已經唔錯了,軟軟的,唔錯,但因為炒蛋加很多油,雖然感覺唔到但卡路里算最高,厚多士烘底後脆卜卜,媽咪最鍾意擦滿成盒牛油,咁係好食啦,但我腦子裡卡路里計算中⋯⋯算啦,媽咪食,佢開心唔係得囉,難得食得咁油膩相比雞扒炒蛋厚多士就好d,唔似吉列豬扒油炸野咁誇張,加大牛扒餐牛扒都算大,但其實很薄,大部分很嫩,但如果食到牛筋,就會咬唔斷,其實應該唔係話牛扒,牛柳比較適合d我就叫左清淡d既,粉麵雞簡單都可以轉烚蛋,太好了!烚蛋最健康,少油and營養吸收率最高,雞扒烚蛋湯烏冬雖然係相對比較貴,但是真係唔錯,很滿足,雞扒走皮之後就更加好!岩曬keep fit之人又夠飽!煎蛋轉烚蛋,有時轉成一個,有時轉成兩個⋯我都唔知正確答案係咩,湯烏
煎蛋轉烚蛋,有時轉成一個,有時轉成兩個⋯我都唔知正確答案係咩,湯烏冬時卑我一個烚蛋,但沙爹牛肉通粉就有兩個烚蛋,不過無所謂,因為兩個烚蛋我覺得太多了
媽咪住如心酒店既第一晚同最後一晚食左大家樂幾火鍋,因為我地夜晚習慣食少d野,叫兩份餐一定食唔曬,費時浪費,火鍋就係一個很選擇,我地兩個share一鍋,單份牛肉火鍋配烏冬叫多一份唐生菜,餃子,芝士豆腐,福袋
兩次去都無番茄薯仔湯底,第一晚食左沙爹鍋,好濃味,但很油,d菜吸曬d油,對身體唔係幾好,反而最後一晚既豬骨湯很清淡,湯裡仲「漂」著幾片旺菜,雖然無咩味道,但可以點豉油,沙爹油到真係接受唔到
配菜肉丸麻麻哋,無咩特別,但係野菜福袋和芝士豆腐真係唔錯!推介尼個
火鍋其實一個人食唔曬成份,同人share就會岩岩好,再叫d其他配料,人均50蚊,夜晚唔曬食得太飽,會很舒服,大家樂火鍋無咩驚喜無咩特別,但係係我同媽咪夜晚想食得清淡d(豬骨湯)少d既好選擇