2018-06-28 173 瀏覽
話說已經係第二次去到呢間餐廳食越南粉. 其實喺呢間之前我都試過中環一間幾出名嘅越南婚但係感覺總係不一樣。 呢間越南粉嘅感覺更加有北美嘅感覺。第一次去呢間餐廳嘅時候係喺週末嘅三四點。 當時人流唔多 亦有幸同埋餐廳職員交流。 筆者喺香港食過唔少嘅越南河, 但係最懷念嘅依然都係北美風格嘅越南河。 當日飲湯嘅時候就已經發覺到呢間越南河係與別不同, 特別北美!Prime Pho湯底清甜 再加上青檸汁嘅配搭 簡直係妙不可言, 香草齊備 唯一美中不足嘅係生芽菜冇, 所以會引致 湯底欠缺一點清新嘅感覺。 但總體而言十分良好。 肉質幼嫩 配料十足。 店家精選嘅 河粉彈牙, 而且比一般既河粉幼, 口感不俗。 但係筆者始終都係鍾意再有啲嘅 類似撈檬嘅河粉。牛油雞翼外脆內嫩 , 加上炸蒜 嘅配搭 簡直係一絕。 不得不提 特式奶茶, 味道如同北美飲到啲嘅一啲奶茶一樣, 味道有啲接近Thai tea. 為是次用餐提到畫龍點睛嘅效果是次用餐十分滿足, 全港而言, 我本人覺得呢間可以入 頭五名之內

牛油雞翼外脆內嫩 , 加上炸蒜 嘅配搭 簡直係一絕

prime pho
牛油雞翼