2019-08-09 83 瀏覽
自從幾日前完由汕尾返香港,真係掛住個度啲美食,例如扁實、腸粉等等。行過旺角,見到有間叫一條腸粉嘅鋪頭,一來招牌有心思有創意,二來感覺佢係非一般老土店。結果,一如所料,佢係傳統有料得來又有創意嘅鋪頭。我地叫咗窩蛋牛肉飯、豬油渣撈飯、自選料嘅腸粉、蛋花湯同埋兩杯豆漿。先講窩蛋牛肉飯,牛肉係酒樓個飯山竹牛肉,味道極佳,唔係一般快餐店嘅硬牛肉,咬落去有彈性。豬油渣撈飯,唔係度度有得賣,咁岩呢度有得賣,所以我就叫咗來食。味道一如傳統豬油渣撈飯咁香。跟餐仲有紫菜豆花湯,味道同傳統嘅一樣。自選料腸粉,我地加咗蛋、粟米、牛肉同埋蝦,味道佳之餘,仲好滑,即使要等15分鐘即叫即蒸都抵呀。豆漿係佢地自己用磨豆機磨,飲落去更有味道。我地仲叫左個啫啫腸粉,係咪睇名唔知咩黎。我都係因為叫左。一試不得了正呀,超香口,辣辣地,仲有香姑粒同魷魚絲一齊炒!好味

豆漿係佢地自己用磨豆機磨,飲落去更有味道。

正呀,超香口,辣辣地,仲有香姑粒同魷魚絲一齊炒!好味
2019-08-08