2022-02-19 19 瀏覽
旺角愈來愈多街頭Omakase店,質素都好參差,鮪世絕可以列入必試及翻兜類,可算是平民價而性價比高,原來鮪就是拖羅的意思,拖羅一定唔可以錯過的。▫️特選本鮪壽司盛包括了四款拖羅:香蔥本鮪魚腩軍艦、本鮪赤身、赤身中本鮪魚腩、大本鮪魚腩店員建議順次序進食,口感又厚又肥美,拖羅入面既油脂留係口入面愈來愈濃郁,好香刺身要品嘗其新鮮度之餘,亦唔少得試下店內師傅的手勢,特別再點了(話咁快就要翻兜)▫️海鹽輕燒中本鮪魚腩▫️海鹽輕燒大本鮪魚腩鮮甜之餘加少少海鹽既咸,唔會過多,恰到好處,完全帶起拖羅的鮮味。▫️特上海膽軍艦海膽質素不錯,不帶腥味,新鮮肥厚。▫️火炙左口魚裙邊去到邊都想食既其中一款,師傅切得厚厚的,豐富的油脂感好滿足,有種入口即溶的感覺。▫️深海池魚刺身(4切)深海池魚與一般池魚的分別就是肉質帶點咬口,一點都不腥,好欣賞旁邊的調味醬汁,加了一點微辣的蘿蔔蓉,帶起了池魚的鮮魚味道,薄薄的一片享受。

▫️特選本鮪壽司

▫️海鹽輕燒中本鮪魚腩
▫️海鹽輕燒大本鮪魚腩

▫️特上海膽軍艦
海膽質素不錯,不帶腥味,新鮮肥厚。

▫️火炙左口魚裙邊

▫️深海池魚刺身(4切)