2021-07-19
今次特登入大圍食好西,對我黎講唔算就腳,但其實冬菇亭響正美林巴士總站旁,由大圍站行過去大概只係十分鐘。到底呢度有咩吸引我山長水遠去食?除左我同事住響大圍就番佢,就係$198「無限時,一口價,免加一」的「雞煲,串燒,打邊爐」!即炒麻辣雞煲四個人份量有一隻雞,上枱開火炒一炒就食得,雞肉嫰滑,每件雞都有醬包圍住,個醬好好味,雖然店員無比我地揀辣度,食得出少少麻香,唔係好覺辣,正!除左雞肉,煲內洋蔥都好正!串燒每人可從28款自選4款,我地四個人總共選了十多款串燒!燒菠蘿好多Juicy,同事一篤落去啲汁就噴左落我條褲度!乜料阿… 蒲燒雞泡魚乾幾特別,唔太硬身,好香口,份量亦都唔少。燒生蠔同燒扇貝鋪滿蒜粒,燒到金黃色,唔錯!不過串燒有少少漏單,同店員追單串雞腎同羊架,但後來上多次扇貝,同番店員講唔係我地,佢都摷唔返屬於邊枱,然後同我地講話「請你地食啦~」哈哈,多謝。食完雞煲同串燒其實都半飽,所以火鍋放題都唔係食到好多。而平時食完雞煲就直接加湯打邊爐,這裡是另外換一個湯底,五選一選了特濃沙嗲湯底,好香濃,仲有花生碎粒。肉類食材選擇有三款牛,一款豬及一款雞,酒釀雞件好香濃酒味,有驚喜,正喎!之後仲有廿
肉類食材選擇有三款牛,一款豬及一款雞,酒釀雞件好香濃酒味,有驚喜,正喎!之後仲有廿多款食材,丸頪之外仲有鴨血,炸魚皮,響鈴等,啲肉同丸唔係未融雪果啲,我已經收貨啦。迷你時令蔬菜籃無揀咩菜但啱食,賣相都幾整齊。海鮮仲有廣鳥蠔,鯇魚片同扇貝等,蟹柳唔係平果種麵粉蟹柳,麵係原包出前一丁同辛辣麵,感覺無慳食物成本拉。
第一次打邊爐唔駛加豉油同調味料,淨係要隻生雞蛋就夠。不過見個調味料自助吧都無咩人行去咁,都係基本蔥蒜辣椒碎,辣椒醬同竟然有燒汁。
火鍋任食都有質素,連埋雞煲同串燒唔駛$200埋單,性價比堅高!