2008-12-16 193 瀏覽
12月7日星期日,一次小手術晌屋企休養兩個多星期後,比自己輕輕運動下,由東涌慢行到羅漢寺,又可享用美食、又可運動,一擧兩得........仲有一次親切的接觸,不枉此行! 五衡湯:味道不錯,如果可以熱d就完美。 菜心冬菇:味道清甜,唔油。 豆腐:ok,食得出係自家製豆腐,質感有d特別。 咖喱雜菜:ok。 春卷、腐皮卷:春卷一般、但腐皮卷味道出色。 白飯、白粥任食:白粥有著好香既白果香味,仲有些小豆類,粥底煮得好好。總括:不似一般商業味道既齋菜,款式唔花朽,但能帶出素菜本身既鮮甜味道。無味精、唔油膩,有一種 Home Feel。最初很好奇,點解每個角落既服務人員都笑臉迎人,有講有笑,原來都係義工。寺內有種植小量蔬菜,也會用作食材,有一位叔叔更向我細心解釋田裡各種蔬菜,樂此不疲,令訪客們都能有著一種詳和、親切同温暧既感覺。希望每間寺廟都能夠散佈呢種氣氛就好喇!Kan Lee

五衡湯:味道不錯,如果可以熱d就完美。
菜心冬菇:味道清甜,唔油。
豆腐:ok,食得出係自家製豆腐,質感有d特別。
咖喱雜菜:ok。
春卷、腐皮卷:春卷一般、但腐皮卷味道出色。

Kan Lee

正 菜心冬菇