2024-12-01
唔需要特別介紹Pici,出名意大利手工意粉🍝今次帶屋企人食,亦係自己第一次試haha慶祝屋企人畢業同生日,double celebration🎉前一日經網上book位,之後會有confirmation emailTasting menu $298/pax,1 starter+ 1 pasta+ 1 dessert叫咗7個set,盡量揀多啲唔同嘢試吓▶️ Welcome bread 餐包每兩個人就有一包麵包係法式baguette🥖旁邊有橄欖油如果烘熱會好啲食唔晒可以直接拎走,唔浪費——————————————《Starter》▶️ Mussels cocotte 香草蕃茄醬青口 x2Black mussels, chili, garlic, marinara sauce 成十隻青口,蕃茄醬汁味道唔錯🦪簡單配上少許香草同蒜蓉調味▶️ Tuna tartare 吞拿魚牛油果他他 (+$15) x2Avocado, red picked onion, house dressing呢個必食😋吞拿魚似刺身,入口肥美牛油果超熟creamy🥑面頭仲有啲洋蔥,一齊食有另一番風味▶️ Homemade meatb
今次帶屋企人食,亦係自己第一次試haha
叫咗7個set,盡量揀多啲唔同嘢試吓
▶️ Welcome bread 餐包
每兩個人就有一包麵包
係法式baguette🥖旁邊有橄欖油
如果烘熱會好啲
食唔晒可以直接拎走,唔浪費
《Starter》
▶️ Mussels cocotte 香草蕃茄醬青口 x2
成十隻青口,蕃茄醬汁味道唔錯🦪
簡單配上少許香草同蒜蓉調味
呢個必食😋吞拿魚似刺身,入口肥美
牛油果超熟creamy🥑
面頭仲有啲洋蔥,一齊食有另一番風味
▶️ Homemade meatballs 3pcs 秘製肉丸 (+$20)
Pork, beef, tomato sauce, parmesan
侍應話送多一粒肉丸俾我哋😂
面頭刨上少許芝士
係幾好食,不過未至於出眾
▶️ Beef tartare 生牛肉他他 x2
Sherry vinegar dressing, grana, radish, button mushrooms
個人唔太鍾意牛肉他他,不過作為Foodie循例試吓
好在唔腥🥩比起吞拿魚他他肉質韌啲
仍然唔係我杯茶hehe
《Pasta》
▶️ Chitarra king crab 皇帝蟹肉黑細麵
✨My order✨
上枱超震撼,兩大隻蟹鉗起面🤯
入面成嚿蟹肉易起
加上本身醬汁已經撈入大量蟹肉絲,勁足料
醬汁係蕃茄醬🥫鹹甜適中
鍾意佢加入小橄欖,有質感且味道更豐富
黑細麵雖然冇墨魚汁味🖤不過麵質唔錯,似拉麵
呢款竟然唔使加錢,非常抵食,推介!
▶️ Cod ravioli 奶油鱈魚意大利雲吞
🎄聖誕特別款🎄
雖然份量唔多,但呢個落足心思
意大利雲吞餡料係鱈魚蓉,入口creamy又真係有魚香味🐟
外面嘅意大利雲吞皮都好食
想試新嘢,值得叫呢個!
▶️ Tagliolini truffle 鮮刨黑松露細扁麵 (+$20)
呢個係Pici signature,面頭鋪滿一塊塊黑松露
細扁麵相對普通,味道似冇咁多醬淡味嘅Carbonara
反而覺得呢款太唔特別🙈係影相靚
▶️ Fettuccine creamy lobster 澳洲龍蝦扁麵 (+$20)
呢款反而唔抵食🥲得幾粒龍蝦肉
醬汁都唔夠香濃蝦味
▶️ Paradelle beef cheek 慢煮牛面頰寬帶麵
寬帶麵有別於一般食嘅闊條麵,蛋香比較重🥚
比起上面啲幼麵硬身、再有質感少少
▶️ Wild boar and Saffron pappardelle 藏紅花野豬肉意大利闊麵 (+$20)
🎄聖誕特別款🎄
同上面牛肉嗰個差唔多,只係換成豬肉,同埋要加錢😂
《Dolci》
▶️ Tiramisu 提拉米蘇
嚟到一定係食Tiramisu啦😌
我都係鍾意食Classic味道
上層係充滿蛋香幼滑蓬鬆嘅mascarpone👍🏻真係唔係好多餐廳做到呢個口感同味道
下面嘅海綿蛋糕索入bailey咖啡☕️苦中帶甜
呢個Tiramisu都比想像大杯,食完成個非常滿足
▶️Pistachio tiramisu 開心果提拉米蘇 (+$20)
追近開心果熱潮💚面頭好多開心果碎
忌廉反而冇Classic嗰隻咁Creamy蓬鬆,味道偏淡
海綿蛋糕就近乎一樣
開心果味只來自開心果碎,如果係開心果控切勿期望太高😅
《Drinks》
免費贈送七杯飲品
▶️ Cranberry juice
揀咗杯無酒精無汽飲品🍸
味道似一杯冇咁甜嘅利賓納😆都幾啱飲
即使本身帶有期望嚟食,都冇令我失望❣️
前菜推介是「吞拿魚他他」❤️
意粉推介「皇帝蟹肉黑細麵」或「奶油鱈魚意大利雲吞」🩶
甜品一定係Classic Tiramisu🎖️
Ktown店舖環境氣氛一流,靜靜地,燈光昏暗浪漫,慶祝special occasion啱晒
服務超nice、friendly,侍應會同我哋作介紹,又會坦誠邊啲好食/邊啲佢覺得麻麻哋🤫
上菜速度都做得好好,冇漏單或落錯單
性價比ok,計埋加一$370/人
難得成家出嚟食餐好飯,要盡興吓🎊