2024-03-23
同事話最近去咗北京玩識咗唔少好正嘅填鴨,可惜我冇得放假旅行周圍走~,如果唔係我都好想去。為咗彌補冇得去旅行嘅可惜,今晚收工就捉咗朋友仔去陪我食返隻烤鴨過下口癮。~呢間烤鴨店係朋友推介嘅,地點幾方便,距離尖沙咀地鐵站行過嚟大概5分鐘左右,幾啱返工人士收工過嚟食。七點幾嚟到已經差唔多全場爆曬,好彩仲剩返一張2人枱。~整體環境幾舒服,見到好多一家大細都嚟食,加上佢哋有各式各樣嘅套餐,人多會更加抵食。~至尊拼盤🍽 $208:見到佢哋餐牌有好多款小食,心郁郁款款都想試。所以就直接叫咗呢個拼盤,一個拼盤裏面有香醋青瓜、麻醬雞絲粉皮、水晶餚肉、四喜烤麩同醉雞等。青瓜酸香解膩、餚肉緊實彈牙,烤麩就非常入味,醉雞雞件滑溜,雞皮同埋雞肉之間仲有一層上湯啫喱,最後雞絲粉皮嘅重點就係濃滑麻醬,真心好香。~烤北京填鴨🦆(半隻$218):餐廳會首先比一口酥客人,其實就係隻鴨酥酥脆嘅外皮,攞嚟點砂糖食,好似食緊零食咁,好得意。跟住隨鴨送嘅醬料比坊間嘅北京填鴨多,最特別就係有哈密瓜同蜂蜜黃梅醬。蒸到熱辣辣嘅面皮,包裹住去脂肪嘅嫩口填鴨,加入醬料後,入口甜甜鹹鹹,一咬下去油香滿嘴,令人不能自拔。其實冇得去旅行,都唔係咁
至尊拼盤🍽 $208:
烤北京填鴨🦆(半隻$218):
餐廳會首先比一口酥客人,其實就係隻鴨酥酥脆嘅外皮,攞嚟點砂糖食,好似食緊零食咁,好得意。跟住隨鴨送嘅醬料比坊間嘅北京填鴨多,最特別就係有哈密瓜同蜂蜜黃梅醬。蒸到熱辣辣嘅面皮,包裹住去脂肪嘅嫩口填鴨,加入醬料後,入口甜甜鹹鹹,一咬下去油香滿嘴,令人不能自拔。其實冇得去旅行,都唔係咁大件事姐😆。
~
古琴雅苑 (太子集團中心) (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心15樓