2019-04-09
星期五放早,同男朋友揸車泥度科學園睇下海拍下拖,順便食個海景晚餐。我同男朋友的口味有少少唔同,我中意食grill同西餐,佢中意食亞洲菜。難得呢間 Tom Bar 有齊西餐同亞洲菜,我地可以叫番自己中意食嘅野唔洗爭。我叫左燒牛仔柳配紅酒汁。我中意食Medium嘅牛扒,佢地都燒到我中意的熟度,肉夠嫩,表面煎得幾香,食得出有用牛油增加香味。略嫌紅酒汁唔夠,不過牛仔柳本身都夠味。驚喜位係薯條,估唔到都幾有心思。本身以為係就咁炸薯條,但佢地加左蕃茄莎莎、巴馬臣芝士、香草同沙律醬,我仲會點少少紅酒汁,薯條吸晒所有肉汁同精華,超好食!我係度鋸扒之際,另一邊廂我男朋友係我對面剝椒鹽瀨尿蝦,個畫面好好笑 。不過碟瀨尿蝦都真係幾香,始終炸蒜點都有佢嘅魅力。雖然個人好懶剝殻,都忍唔住剝左兩隻瀨尿蝦泥食。椒鹽味好到位,蝦肉好新鮮,食左少少殻,好脆口同惹味。值得推介。我地仲叫埋西芹炒雞丁,有點眼闊肚窄不過份量唔算多。我超中意食西芹,佢地都炒得幾爽口。不過略嫌茨汁有點咸,同埋雞肉唔多。
題外話/補充資料:
紅酒幾平,兩個人share一支岩岩好,中餐同西餐都夾到味。