2020-10-02
呢2日突然好想食太二酸菜魚,不過而家疫情,有排都返唔到大陸。諗住近近地睇下附近有冇酸菜魚。點知俾我發現大圍新開咗一間漁品酸菜魚火鍋放題,中午及非正價時段價錢仲要$199,星期一至四仲要免加一。今日12點鬆D到,佢竟然同我講無限時,可以食到7點🤣 嘩,抵到爛呀。 正價時段7點半至9點半就貴D,$275加一一坐低就有一大盤熱水俾我地用黎洗碗筷有4款前菜,不定時更新,蝦多士真係好得,又香又脆又唔油膩,好好食。 另外三款就普通D,炸魚角,麻辣雞腳,麻辣筍跟住陸續有來,一盤刺身(不是任食),好新鮮,仲要有生蠔,老公話生蠔幾好食再黎就係酸菜魚/水煮魚/火焰醬爆鑊仔雞 第一輪我地試左酸菜魚先。我地得兩條友,問佢可唔可以細盤D,因為想試其他,但佢話唔得喎😅照俾二人份量,一上枱嚇親,我心諗食完盤魚都飽。。。因為我仲想食水煮魚呢😑酸菜魚- 湯底幾清,夠酸夠辣,但當然唔夠太二酸菜魚咁惹味,但都唔錯既,配料仲有金菇薯粉魚腐等等,配料好入味,但只係食左少少,因為個肚就黎無位😂同一時間佢就上埋火鍋,湯底有兩款,胡椒豬肚湯底或菌香牛骨湯底,我地要左牛骨湯底,火鍋料接住上左一盤好新鮮嘅海鮮(不是任食),有細細隻象拔蚌
一坐低就有一大盤熱水俾我地用黎洗碗筷
再黎就係酸菜魚/水煮魚/火焰醬爆鑊仔雞
同一時間佢就上埋火鍋,湯底有兩款,胡椒豬肚湯底或菌香牛骨湯底,我地要左牛骨湯底,火鍋料接住上左一盤好新鮮嘅海鮮(不是任食),有細細隻象拔蚌仔,大蜆,鮑魚,青口,蝦,樣樣都好新鮮。
再有一盤豬牛拼盤,好彩佢冇再上手打魚滑,蔬菜籃,餃類丸類咋(應該係你嗌先送上枱) 因為我真係要留肚
終於,食晒D海鮮同肉類之後,我點都要試埋水煮魚🤣 但鑊仔雞真係塞唔落肚了
水煮魚-有大中小辣,好惹味,好好食👍😎
真開心,一次過食晒酸菜魚同水煮魚🤭