2013-01-14
事前想來想去都想不出吃什麼好,直到當天才心急起來, 商量過後就去恆豐酒店的紅煙窗食自助餐吧, 既然 Open Rice 的食評那麼好, 又未食過, 即時訂檯竟然還有位子, 而且有75折, 一於出發吧~ 自助餐時間是6:30至9:30, 我們是最早到場的, 6:20已經到達, 地方還算大, 但坐位排得擠迫, 氣氛很不錯, 最後是全場滿座的啊~ 還未可以拿食物, 就先循循場, 看看有什麼目標先~ 嘻嘻, 原來是道具啊~ 嘩! 朱古力噴泉, 但好看不好食, 配料有酸酸的士多啤梨、蜜瓜及棉花糖~ 開始啦, 首個目標當然是生蠔及長腳蟹, 生蠔好好味, 又滑溜又新鮮,食了10隻呀~ 長腳蟹亦好味, 鮮甜多肉, 食了不少啊~ 煙三文魚及龍蝦仔還不錯, 白灼蝦都算鮮甜, 但未算十分爽口彈牙~ 刺身有三文魚、吞拿魚、立魚及八爪魚, 但只有三文魚好味, 切得好厚, 另外燕窩花之戀賣相奇差, 但好味~ 熱食試得很少, 其中辣椒膏炒青口, 好大隻好新鮮, 可惜不夠辣不夠惹味~ 燕窩蟹皇粥, 粥底算綿滑, 但沒有蟹的鮮甜味, 只是一碗普通粥~ 燕窩蒸蛋好滑嘟嘟, 好香蛋味, 鵝肝芝士焗半
還未可以拿食物, 就先循循場, 看看有什麼目標先~
嘻嘻, 原來是道具啊~
燕窩蒸蛋好滑嘟嘟, 好香蛋味,
鵝肝芝士焗半熟蛋不好味, 太乾身~
香草焗田螺麻麻地, 沒再回頭~
另外每人贈送一客法式煎鵝肝意大利飯, 果然好好味呀, 就算飽都一定要食的, 鵝肝煎得外脆內軟, 飯粒充滿油香, 好回味~
牛排就差了點啦, 燒得太老, 好"鞋"~
嘩! 好大隻呀, 是芝士薯蓉焗帶子, 剛剛焗起的, 熱辣辣好香, 帶子好軟熟, 不過鹹了少少~
最後是甜品, 全場焦點是北海道牛奶布甸, 還加了燕窩呢, 我食了4杯, 老公食了5杯, 因為每杯只有一半份量, 太少了吧, 牛奶味勁香濃, 質感非常幼滑, 超級好味呢~
其他的有貴花益力多糕、燕窩大菜糕、燋糖咖啡、藍莓芝士餅及燕窩蛋撻, 都幾好味~
蛋糕方面就比較失望啦, 有芝士餅、Tiramisu、朱古力蛋糕, 芝士餅還可以, Tiramisu 是"美心"貨色, 朱古力蛋糕甜到"打冷震", 差!!
來到尾聲已經飽到動彈不得啦, 肚皮快要撐破, 但還要食Movenpick 雪糕啊, 有很多款口味, 因為太飽, 只能吃一球朱古力雪糕作結~
題外話/補充資料:
**結帳 around $800/兩位,但食物幾好, 下次一定再來架~