餐廳: 石一燒 (九龍城)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-03-12 16 瀏覽
💥今日同樹熊一齊放假,特登去九龍城行下,慢活一下。黎九龍城唔一定食泰國菜的,兜下兜下,係啟德道發現有一間隱世的燒肉店《石一燒》,食石燒和牛日本料理🐮,咁特別就試一下。📌一入門口大大隻「Hello」字樣歡迎食客,仲有一系列日式清酒擺設🍶,感覺好別緻。📌店鋪唔算好大,裝潢清新簡潔,木枱木椅的格局好日系的感覺🎐。📌牆上還有日本清酒大吟釀簡介🍾,可以長知識喎📚。📌走到餐廳盡頭仲有幅塗鴉牆🎨,寫滿了各類留言📝、又有詩詞,還掛滿了小朋友的藝術作品🖼,不知道是誰人的心聲呢🗣?📌和牛燒肉餐有2人及4人分量,另外仲有豚肉🐷,羊肉🐑,和牛🐄,美國牛小排🐂一人餐,全部套餐都包沙律,櫻花蝦味噌湯,白飯或者加$15升級稻庭烏冬🍜,飲品及日式甜品。📌餐廳仲舉辦咗個飲啤酒遊戲🍻,如果男士7秒內飲完一杯350毫升的日本啤酒或者女士9秒內飲完,就可以免咗個杯啤酒嘅價錢,如果繼續挑戰成功🏆就可以繼續免費🆓!又幾好玩喎!啤酒可以揀日本沖繩Orion或者Sapporo!極上和牛盛會之2人前,$698燒牛二人套餐有三款,分別有唔同牛的級數,價錢都因應相對的級數調整,呢啲情況下,選中間價錢的套餐應該最適合,唔貴唔平,又食到質素。
📌牆上還有日本清酒大吟釀簡介🍾,可以長知識喎📚。
極上和牛盛會之2人前,$698
燒牛二人套餐有三款,分別有唔同牛的級數,價錢都因應相對的級數調整,呢啲情況下,選中間價錢的套餐應該最適合,唔貴唔平,又食到質素。極上和牛盛會就包左兩款和牛同一款澳洲牛。
前菜(三品)
先上枱當然係前菜🍱,前菜(三品)用上一盒四格呈上,有醃漬菜、羊栖配枝豆同辛辣帶子群邊,另一格係石頭🪨做裝飾,不是食物來的⚠️。
前菜(三品)
羊栖菜、枝豆、漬菜全部醃製過,味道爽口鹹鹹地,仲有帶子群邊帶微辣,小小地的前菜送飯送酒唔錯。
櫻花蝦味噌湯
一碗味噌湯係湯碗咁大,入面放滿巨量多的櫻花蝦🦐,仲有本身味噌湯的海帶同豆腐,本身帶鹹的味噌湯再吊出少少櫻花蝦的海鮮味,比起普通味噌湯更為出色👏🏻。
沙律
二人餐,沙律🥗當然係二人份量,但是,呢個二人份量用上一個大盒裝住。
沙律
份量多到似四人份量,並非一般餐前沙律的份量,而沙律菜🥬超級新鮮,撈上好多日式芝麻醬,開胃又健康,看來餐廳都著重食客的均衡飲食,食燒肉前有菜疊下個胃阻隔脂肪吸收,呢兜沙律菜絕對滿足哂愛菜的熊妹,大愛💕。
極上和牛盛會之2人前
📌千呼萬喚始出來📣,食客進食前菜、餐湯、沙律之時,餐廳就好努力咁安排主菜燒肉盤。三款牛連雜菇盛一併以一個長橢圓形的木托奉上,日本野真係日本野🇯🇵,連托盤都精緻啲。
日本九州A4和牛上前腿肉
A4和牛上前腿雪花❄️分怖平均,輕輕放上熱窩石上燒,釋出的油脂「嘖嘖」聲地燃燒著,灑上粗鹽🧂及胡椒粒,前後兩面略燒十數秒,粉嫩的和牛肉頓時變成熟透,熱力滲入和牛片內,薄薄的一片和牛肉同油脂入口溶化,油脂不多,肉質軟腍,香濃和牛味道持續在口腔中縈繞,不得不再拎起夾子燒第二片。
澳洲和牛封門柳
和牛封門柳🥩肉質比較企身厚實,燒起來吃更有咬口口感,實在一點的肉質吃起來感覺啖啖肉,油脂少一點,牛肉味重一點。
日本九州A4和牛三角胸
和牛三角胸同樣的粉紅雪花紋,不過脂肪位多一點,吃入口泌出多一點油脂,令和牛多一點油份,牛肉位更易溶化。
菇盛會
除了三款燒牛,木託旁還有雜菇盛會🍄,有白菇同大啡菇,店員指燒完牛肉的油脂再燒菇會令牛味滲入菇入面更為入味,又真係幾唔錯喎!
飯素
飯素
另外,跟上一碗日本飯🍚。
一片牛一啖飯,滋味的程度真的可以令一日的疲勞頓時釋放。
升級稻庭烏冬
升級稻庭烏冬,加$15
稻庭烏冬🍜煮得熟度剛好,煙煙韌韌,仲有碗白湯飲下,一個飯一個烏冬食齊了!
日式甜品
最後甜品係雪尼拿雪糕🍨配抹茶粉,可自己加水製作抹茶醬🍵倒入雪糕上,變成抹茶雪糕。
樹熊唔食,俾哂熊妹食,有得玩有得食!開心😝!
飲品
飲品
包兩杯凍飲餐飲🍹,點了一杯凍檸茶🍋一杯凍茉莉綠茶🍃,食完咁多燒肉,大大杯都幾解渴。
📌自己燒肉自己燒,玩下玩下都食左兩個幾鐘,真係慢活人生。
📌整體來說,《石一燒》和牛的質素同份量都頗為驚人,當中熊妹認為日本九州A4和牛上前腿肉最有牛味同雪花脂肪分怖得最平均,每款牛都有十幾片,咁高質素,份量又多,價錢真係夠抵食,想食靚牛燒肉,《石一燒》真係好好的選擇!
2024-02-25
極上和牛盛會之2人前