2018-05-16
跟朋友約定,每隔個星期去行一次山,過一個健康的暑假。但我今日偷偷地撇開行山友,同一班大食朋友去行了另外一個山,哈哈,就是黃埔的新開小店 - - - 「雞翼山」!Menu簡簡單單,有三種不同的套餐;4隻、6隻、16隻雞翼,任君選擇。朋友們想試多幾款不同口味,所以今次大多點了細Size的4,6隻雞翼。人多真的好辦事,一口氣食真的吃了很多雞翼!文清風玫瑰雞翼、我係鹹檸七雞翼、熱情果寶寶雞翼、港式避風塘蒜香雞翼、濃味三重芝士劉雞翼、檸香山葵蟹籽雞翼、和風濃口味噌雞翼。我自己特別喜歡「我係鹹檸七雞翼」,別看他其貌不揚,普普通通,其實每隻雞翼都由7-up煮成的醬汁四方八面的包圍,加上咸檸的濃郁點綴,酸酸甜甜非常過癮,是一個喜出望外的新奇味道。而招牌點題作,文青風玫瑰雞翼當然如相片一樣,好吃又好看。每隻雞翼都沾滿玫瑰糖漿,加上一瓣一瓣的玫瑰花瓣,味覺視覺嗅覺都被召喚起來,絕對沒有欺場。另外一款我覺得值得一試的是「檸香山葵蟹籽雞翼」,脆卜卜的炸雞翼外面,鋪上一層層Wasabi醬汁,Topping更有粒粒蟹籽,完全是和風味道。有層次之餘,辣辣地很惹味,也中和了雞翼的油炸感,甚是喜歡。
題外話/補充資料:
黃埔站A出口行過去,非常方便!