2024-07-02
南山邨 品香樓有朋友返嚟香港度假, 約咗一大班人出嚟食飯, 去咗品香樓, 去到一睇嚇一跳, 果然名不虛傳, 座無虛席, 如果唔係訂咗位,都唔知食唔食到~叫咗梅菜蒸菜心、 琵琶豆腐、炸豬手、 花枝片炒西蘭花、黑椒牛柳粒、 當然唔少得個招牌風沙雞同埋凍朱古力~個梅菜蒸菜心係用竹籠同荷葉蒸嘅, 唔單止有荷葉嘅香味, 而且蒸出嚟嘅菜心比起普通烚既菜心更加嫩同淋, 而且加咗梅菜一啲草青味都冇好好食~琵琶豆腐炸得夠香口, 加埋啲芝士汁好濃郁,又唔膩, 好似可以加面底但係嗰次叫左好多野食所以無加~炸豬手都唔錯, 唔會炸到好柴好乾爭爭, 而且啲肉都好入味~花枝片炒西蘭花有啲驚喜, 通常外面嗰啲乜乜炒西蘭花,一係就烚到啲西蘭花過淋, 一係就好似生生地好硬, 依次食嘅西蘭花軟硬適中, 同埋好難得咁炒到有蒜蓉味~我自己就覺得冇乜太特別, 同外面嗰啲分別唔係好大~最後係隻雞, 隻雞個整法有啲似炸子雞,然後上面鋪咗好多炸蒜碎, 隻雞啲皮炸到好趣啲肉仲係好滑仲爆汁, 而且好惹味, 同埋上邊啲炸蒜好好味, 唔會好似外面有啲咁苦苦地, 我聽有啲人講話隻雞要預先訂, 有啲人又話唔使, 所以如果大家想去試嘅話,安全起見都
炸豬手都唔錯, 唔會炸到好柴好乾爭爭, 而且啲肉都好入味~
我自己就覺得冇乜太特別, 同外面嗰啲分別唔係好大~
最後係隻雞, 隻雞個整法有啲似炸子雞,然後上面鋪咗好多炸蒜碎, 隻雞啲皮炸到好趣啲肉仲係好滑仲爆汁, 而且好惹味, 同埋上邊啲炸蒜好好味, 唔會好似外面有啲咁苦苦地, 我聽有啲人講話隻雞要預先訂, 有啲人又話唔使, 所以如果大家想去試嘅話,安全起見都係訂定先穩陣~
最後就係杯凍朱古力, 杯凍朱古力好好飲, 但係可能我本身唔係好鍾意cream, 所以我下次飲可能會叫佢走cream~