2020-05-12
最近兄弟家中請了工人姐姐,聽聞好多菲律賓男人都住大屋養番狗,日日泳池開P,我因而冒死進諫兄弟,強烈要求佢比我做佢工人老公,其激動程度,簡直堪比唐朝魏徵冒死進諫唐太宗,要求生產活絡油一樣(仲有唐太宗膏一樣咁有效 )。自古以黎,香港男人最想做兩種人,一係就係做皇帝,後宮佳麗三千;一係就係做菲律賓工人老公,留低老婆係香港工作,自己返菲律賓。前者係發夢,後者只是一件希望在明天的事,雖然外表......但是,正如麥玲師傅咁,佢係Sell樣,唔係Sell身材架嘛,淨係睇身材唔睇樣咪蝕晒大本羅。兄弟仲考慮緊,所以,都係搞掂今晚餐飯先:1. 龍川小籠包(4隻)-$33:即叫即蒸,熱辣辣夠濕潤,外形頗大隻,但包皮厚薄不一,口感比一般Q彈,頂部摺位過厚略嫌煙韌。好處更鎖住肉汁不易漏走,肉質尚算香濃嫩滑。2. 上湯津白菜-$24:份量算多,津白菜煮得剛好,清淡爽口,配熱燙上湯更顯鮮甜。3. 花雕酒醉雞菜飯-$60:雞件斬得頗碎,皮與肉飛散,還好皮薄嫩滑,不太肥膩,酒味香濃,醇和帶甜,增加胃口。4. 蒜泥白肉菜飯-$52:肉質偏瘦,皮厚肉韌,雖然蒜香撲鼻,但蒜粒太生入口很辣,夾雜脆口青瓜絲,算可中和一下辛口感
兄弟仲考慮緊,所以,都係搞掂今晚餐飯先:
4. 蒜泥白肉菜飯-$52:肉質偏瘦,皮厚肉韌,雖然蒜香撲鼻,但蒜粒太生入口很辣,夾雜脆口青瓜絲,算可中和一下辛口感覺,亦勝在墊底鹵水汁,為又瘦又韌的肉片,增加香甜味道。而跟餐兩碗菜飯,碎菜粒不太多,弄得比較乾身,不夠香軟且有少許飯焦。
5. 黑豆漿(凍)-加配$7:正遠荳品這個香港製造牌子,間中在街市見過,豆味濃滑,鮮甜不漿口。
走的時候,我“祈求兄弟放過一雙戀人,要發生的就讓佢發生"。 畢竟,我服侍好他的工人姐姐,工人姐姐才會服侍好他們家裡。