(一百二十五)甜蜜蜜:佳佳二姐甜品:就冬至,晚飯後想吃碗湯水,過一個暖笠笠的冬天,就來到佳佳二姐甜品。餐廳座位空間有限,在這麼窄的座位,面前還有兩位肥得想搣死佢的好朋友,我在此刻突然發現自己開竅,有得道升仙之感,因為佛憎領悟到四大皆空,我卻領悟到比他們更高一個層次,就係四胸皆大,我總是覺得如果擺個頭落去,就一定會被佢地夾爆,正如我成日認住姓馬的,就一定要著短裙一樣。你知道嗎?女人密友叫閨蜜,而男人密友叫龜蜜,見到佢地黏得咁實,就知道佢地一定係龜蜜(唔好問我點解用龜字,唔識答你,你自問自答好啦)。這時候趁甜品未到,叫他們望住對方唱首"甜蜜蜜,你呀,甜蜜蜜"就岩架啦。1. 寧波薑汁湯丸-$20:招牌湯丸8粒,煙煙韌韌,又多又圓又滑,內藏流沙芝麻餡,香味撲鼻,糖水夠薑唔會太辣。2. 白果薏米腐竹-$20:腐竹煮溶,豆香滿溢,慢煲薏米,弄得稠身,既濃厚又香綿,加上白果滋陰養顏,臨走前買左一包寧波湯丸(芝麻餡),24粒$42蚊,待冬至與家人滾兩滾,團團圓圓。這間叫二姐甜品,那間叫譚仔三哥,這間叫阿媽靚湯,那間爸B燒 Bar B Q,原來香港度度都有屋企人開的餐廳,在街也能感受到家中溫暖,不過我覺

這間叫二姐甜品,那間叫譚仔三哥,這間叫阿媽靚湯,那間爸B燒 Bar B Q,原來香港度度都有屋企人開的餐廳,在街也能感受到家中溫暖,不過我覺得一家人咁熟,無奶油收我錢架,如果唔使比錢的話,我會更加感受到家庭溫暖羅...
2019-12-17