2018-12-03 56 瀏覽
銅鑼灣行行下,男朋友突然話想食點心,我地就諗返起上次食野經過見到間格局都唔錯,一於去試下~望落張點心紙,其實都幾多選擇,加上價錢又唔係貴,所以我地就有理無理叫左一大堆,包括籠太子蝦餃皇、鮮蝦燒賣皇、黑椒金錢肚、魚肚水餃、皮蛋牛肉腸、鳳爪排骨飯、煎蝦膠釀茄子、鮮芒果布甸同埋精選老火湯~籠太子蝦餃皇: 抵鑽之選,可能有考慮過客人想多試其他款式關係,呢樣可以order 2件裝/4件裝。蝦餃食落口有鮮味,配合店家自製既辣椒醬真係一流。食完有種感覺係,早知叫4件裝啦...鮮蝦燒賣皇: 同樣有2件或4件裝供應,我地都係試左2件裝。食落口一樣鮮味十足,不過味道較蝦餃濃,可以不配搭自製既辣椒醬進食已經有好豐富既味道黑椒金錢肚: 呢樣係最後一樣到既點心,原因係製作需時。除左有黑椒金錢肚之外,盅的底部仲有烏冬作打底。黑椒金錢肚整得好入味,等耐少少係值得既!而底下既烏冬吸收哂黑椒金錢肚味就更加唔洗講,超級正!推介一定要叫黎試下~魚肚水餃: 濃味的代表有黑椒金錢肚,咁淡味既代表就一定係呢個魚肚水餃。魚肚同水餃都滲入了清甜的上湯味道,咬感充滿淡淡湯汁,正! 皮蛋牛肉腸: 幾特別的一個配搭,估唔到皮蛋加牛肉兩樣野

皮蛋牛肉腸: 幾特別的一個配搭,估唔到皮蛋加牛肉兩樣野加埋起來又OK WOR!不過腸粉凍得好快,記得黎到就襯熱食左先呀!
鳳爪排骨飯: 驚喜之選,原本望落其他枱以為好細盅,黎到先知原來個盅都幾深下,足夠3-4人分~ 加入豉油後好有傳統鳳爪排骨飯既味道,鳳爪正常水準,但至於排骨就非常好味,咬落去肉感岩岩好又入味,正!推介大家一定要叫黎試下!
煎蝦膠釀茄子: 酒樓經典小食重現,食落去非常香口,蝦膠同茄子係好好既配搭~雖然煎野預左一定有油,但如果可以再少多少少油會更完美

鮮芒果布甸: 一客三個小的芒果布甸作為飯後甜品就再最好不過~ 布甸雖然冇加我最愛既花奶,但採用既鮮芒果幾清甜,配合布甸黎食真係非常正呀!可惜既係只係得三個,食完仲想再食

精選老火湯: 聽落個餐牌估計應該每日應該有唔同既老火湯,我地食果日係節瓜章魚煲豬骨。飲落口唔似加左味精,男朋友仲話好有「媽媽煲既味道」添,飲左好多添
。溫馨提示,湯涼得比我們想像中快,記得趁熱飲!
估唔到夜晚都嘆到平價高質點心餐,我地都覺得好滿足
食一大堆野,埋單200蚊多啲,性價比超高!推介大家一定要去試下呢,哈哈~