2019-03-28 1942 瀏覽
尋日睇完一個旅遊節目介紹土耳其,心血來潮想食一餐土耳其菜,最後喺稀少嘅選擇揀咗呢間,位於酒店頂樓嘅餐廳,因為俾佢個土式沙煮咖啡吸引咗Turkish coffee on the sand ($50)有幸得到土耳其藉老闆親自出黎招呼我地,佢介紹呢個咖啡係佢地國家嘅特色方法煮出黎,老闆將一個鐵造嘅壺仔放上一堆沙裡面慢慢打圈加熱直至起泡,之後再一層一層咁倒落杯,飲落非常有層次,而且有別於一般港式咖啡有一股淡淡香氣,配上一粒粒有點像紅棗合桃糕的Turkish delight,非常有異國風情!老闆仲話佢呢度可以做咖啡占卜,但要預先預約,所以下次先有得試!講返正餐先,同朋友選了chef design($249),唔洗自己諗,廚師安排可能會有驚喜呢😇特色沙律 二人份量有沙律菜、蕃茄仔、青瓜、粟米等等,非常新鮮!與別不同既係,會食到有薄荷葉既味道~友人覺得沙律偏酸,我就幾中意,夠開胃嘛😆蕃茄湯 濃濃嘅蕃茄味加上土耳其式香料,飲落比一般嘅稠且有少少辣,但依然十分美味JD euro pizzaToppings 有腸仔、菇、芝士等等,焗得好香好好味,係薄皮既餅底,焗得好脆!超多芝士,但又唔會太漏🤘🏻米布甸好好

特色沙律 二人份量

蕃茄湯

JD euro pizza

米布甸
好好味!香浪既奶味,又不會太甜👍超滿足!
  • 土耳其咖啡