又嚟到食大閘蟹嘅季節,又可以約埋一班蟹控朋友出來食番餐蟹宴,直頭變咗一個節日一樣,開開心心咁食住蟹,趣談番往事真係回味🤭「永富大閘蟹及日本鮮果專門店」係我每年都會買大閘蟹嘅地方,除咗夠足秤,大閘蟹嘅品種多又新鮮,佢啲蟹仲特別乾淨,返到屋企簡單刷洗即可~今年喺眾多大閘蟹中揀咗江蘇興化市大閘蟹,帶到返屋企都仲好活躍,喺永富買嘅每隻蟹都扣上防偽蟹扣以作溯源,係信心保證,食都食得放心啲!另外仲提供埋吃專用餐具,蟹醋、紫蘇包同養胃姜茶~萬事俱備,靚蟹當前,要保持強大嘅戰鬥力就緊係清蒸嚟食,咁先嘆盡蟹膏嘅原汁原味啦😉 因為大閘蟹最吸引我嘅係親手將佢拆開嘅重重感受!掀開蟹蓋後就有重重蟹黃!然後將蟹身掰開,精彩時刻就係將醋加入蟹膏✔️我哋揀咗三公兩乸,一出爐啲蟹膏已經爆瀉同入曬眼球👀 蟹公嘅膏蒸熟呈橙黃糊狀同黏黏嘴咁,鮮味兼香濃,蟹乸啲膏呈橙色較硬身,入口有質感啲,各有千秋。另外蟹腳同鉗裡面都有好多肉蟹肉,個個全程都係咁啜啜蟹膏又啜啜蟹肉,食到啜曬手指,真係好滿足呢~食完大閘蟹梗係要食返啲水果先稱得上完滿啦👀永富除咗有大閘蟹賣之外,仲有好多水果賣,眼見款款精緻水果排列得整整齊齊,都幾方便😚佐賀幸水梨又嚟

佐賀幸水梨
又嚟到秋天,最好食啲梨滋潤一下,幸水梨日本梨嘅皇者之一,果肉雪白,食落比較清脆,清甜無渣 💦 佢個梨芯一啲都酸,果汁亦相當豐富💁 而且包裝美觀,送禮自用都適宜😆

澳洲Jumbo藍莓
😋 真係好好好大粒,口感比較爽脆,而且藍莓味超濃郁,就咁食定用嚟整甜品都一流🤤

長野香印提子
粒粒都飽滿到好似道具咁填補到脹卜卜嘅感覺,咬開時非常very juicy💧果汁甜度高得嚟唔係死甜,仲有陣獨特嘅香氣~
_________________
外賣自取