2022-02-24 69 瀏覽
疫情期間我都少咗出去食飯,主要係屋企上zoom😇連工都冇得返😅 前排同個朋友去食一間專食和牛嘅餐廳試下😍完全有驚喜! 對於我呢啲無肉不歡嘅人,佢d牛好高質👍👍🥳🔸和牛沙律平時我唔喜歡食生菜,但係有和牛成分既沙律,我都真係第一次食🥗感覺好奢侈, 估唔到沙律菜又真係幾夾啲和牛喎🥩和牛好juicy, 脂肪分佈得好平均, 熟到啱啱好🤩😍🔸和牛紫蘇天婦羅一拎埋泥個時,已經👃到紫蘇既味道,好fresh🌿佢係一棵紫色植物泥,既係相入面個棵😂我都係第一次食帶有哩種植物既菜色❣️天婦羅入面包住和牛紫蘇,炸粉厚薄得岩岩好,炸完之後和牛既水分仲keep 到💧紫蘇既味帶少少花香味, 個人覺得有少少味道係似薰衣草🐱🔸和牛鵝肝三文治另一款菜式, 都係令我覺得好奢侈🤪😝 多士好脆口,夾住入口即溶嘅和牛鵝肝, 簡直係兩個層次,完全做到外脆內軟❣️🔸和牛拼盤 (牛舌,西冷,肉眼,牛三角薄燒各兩片)唔同部位嘅牛都各有千秋,牛舌非常彈牙🦷西冷/肉眼牛味濃郁🐄至於最有特色就莫過於薄燒, 職員會幫我燒埋🤩 我都第一次食薄燒, 係一個好特別嘅體驗😙 先將塊牛兩邊燒到差唔多熟, 跟住就會放啲蔥花蒜片夾埋,再點汁食,口感極好😍 對於我呢

🔸和牛沙律

🔸和牛紫蘇天婦羅

🔸和牛鵝肝三文治

🔸和牛拼盤 (牛舌,西冷,肉眼,牛三角薄燒各兩片)
唔同部位嘅牛都各有千秋,牛舌非常彈牙🦷西冷/肉眼牛味濃郁🐄至於最有特色就莫過於薄燒, 職員會幫我燒埋🤩 我都第一次食薄燒, 係一個好特別嘅體驗😙 先將塊牛兩邊燒到差唔多熟, 跟住就會放啲蔥花蒜片夾埋,再點汁食,口感極好😍 對於我呢啲好鍾意食蔥食蒜片嘅人,佢係超級香😇
⚠️記得如果有是但一款嘅香料你唔食嘅話,可以事先同職員講聲,咁佢就唔會放落去⚠️

🔸和牛櫻花蝦舞茸釜飯
佢個做法好似我地食煲仔飯,飯煲底下有有飯焦,不過飯焦有d痴牙,我個人就麻麻😅 但佢既調味都係剛剛好👍👍飯方面偏向濕潤同軟身一啲🍚

🔸麵豉湯
佢呢款嘅麵豉湯偏向微甜, 有鮮味, 同平時出面飲開嘅有所分別🤩