2019-04-11
之前經朋友介紹話哩間私房菜抵食而且好味,於是今日同屋企人上來食,地址企歷史博物館附近,所以我地行完再上去。一上到去地方好細只得4-5張台,唔多似有好野食,後期睇餐牌好似意料之外,貌似不錯。最後我地點左個個都鍾意食乳鴿bb.,等左一陣上來,熱辣辣,外皮酥脆,入面爆汁,可以肯定係剛剛即做,味道好香,肉質方面好滑得來結實的那種,一人半隻之後完全滿足唔到我地,下次再來一定要每人一隻,推薦一定要試,價錢方面絕對對得起哩個價錢。之後再上係晶瑩玉葡萄,上來賣相絕對一流,估了一下知道是冬瓜做成的一粒粒,但非常通透,一食絕對把我地對冬瓜的認識完全大翻身,好好味,軟綿綿,好入味,味道清清淡淡帶住濃冬瓜味。燒汁薑蔥比目魚,魚塊方面炸到外脆內軟,再加薑蔥爆炒,而且最大特點,魚塊方面一點都不油,幹身,同個燒汁好搭配。杞子海蔘浸事菜,最大特點就清淡,不油膩。XO醬鮑魚雞粒炒飯,雖然是炒飯但一點都不油,入面鮑魚粒仲好爽脆,配上XO醬微辣脆肉瓜粒,好香,好味⋯⋯吉列炸蝦,蝦日本甜蝦,外面包住炸粉鬆脆,入面蝦仲好軟滑,配上沙拉醬。香草羊架,一上台就聞到好大羊肉味,係無錯哩個羊肉係有羊肉味的,喜歡吃羊一點要食,距還配上三
杞子海蔘浸事菜,最大特點就清淡,不油膩。
香草羊架,一上台就聞到好大羊肉味,係無錯哩個羊肉係有羊肉味的,喜歡吃羊一點要食,距還配上三款醬比我地選擇,薄荷,牛油紫薯,芥末,個人覺得紫薯不錯。
最後來個甜品:菊花豆腐,一上來,圖片同實物一樣,好靓哦,刀攻非常了得,睇到唔捨得食,淡淡姜糖水,配上嫩滑豆腐,只睇已經滿足。
總體:價錢大牌檔價錢,食物味道好,精品,賣相更加一流