2012-07-29
我同老婆放工後行Jusco,肚餓就順道選了這餐廳,座低後就發現侍應態度有D問題,D人其實唔算忙,但係就無人埋枱,舉極手都無人理,明明望到我哋都扮睇唔到,已感到這裹的員工士氣及管理應有問題。再看看餐牌,價錢並不便宜,我們選了二人套餐:2 x 燉湯 + 2 x 點心 + 1 x 肉餅飯 + 油菜 + 甜品 = HK$268.燉湯選了花膠响螺及鮑魚蟲草花燉鵪,D湯料都算足,味道亦可以,但是我同老婆都發現落多咗D師傅,咁多料又點解要落咁重手味精呢?唔通D湯燉唔够火候?我哋重懷疑D响螺係假(未經証實)。點心揀咗韮菜餃及排骨,韮菜餃其實就係日本餃子,這時才發現該店同鳴門日本料理是相連舖,同一老板,我哋就咁用幾十元食咗嗰無咩韮菜嘅日本餃子,係日本舖食應該係隨碗拉麵附送嗰種。碟排骨應該係今餐最可取食品,排骨選料OK,蒸得恰到好處。到個肉餅飯,起初覺得無問題,D肉重好似好鮮嫰,於是大啖大啖食,Oh My God!我老婆突然大叫,我問咩事,才發現D肉入面重係粉紅色,呈透明,明顯係唔熟,告知侍應,侍應話幫我哋換,但我們已飽了,唔想食一個勾起快回憶的肉餅飯,其實唸起都想嘔,所以我們就算了唔駛佢換。
碟排骨應該係今餐最可取食品,排骨選料OK,蒸得恰到好處。
題外話/補充資料:
甜品只有綠豆沙,其他甜品要加錢,我老婆揀咗個要加十元的甜品,就禮貌的問侍應:剛才沒換到肉餅飯,現在可唔可以免費換這甜品,答案是: 公司無這個規例,個肉餅飯應早點同佢講,就可換個比我哋。我哋無同佢爭議,照加十元換了該甜品,但實在一肚氣,佢D野煮唔熟重怪我哋唔早响,咁我咪要怪食環暑點解會發個牌比你,唔係,或者政府應發個凍肉牌比你好D。