2016-08-06
上次外賣半隻燒鵝麻麻地,試得唔夠真及徹底,收工專程黎到大埔搵大少,比次機會您啦!菜色都好多姿多彩,除主打燒味外,還有煲仔菜、蒸餸、小炒供應。仲有好多好多燒味未試、煲仔未試、小菜未試啊 ﹗您個肥佬師傅頂住個門口想點呢?唔想食客入黎幫襯咁款喎,係咪想我去第二間食先?居然要跟個阿叔搭檯真陰功,卡位張檯太窄太 close 喇,坐過一點費事面對面。內籠格局 local 地茂燒味檔,地方都幾寬闊光猛,客戶都係麻甩佬、街坊家庭、平民基層居多。燒豬骨黃瓜湯,雖然油但超好味呀,泛著濃濃雞肉及燒肉味道,大把下欄豬骨雞骨餚湯底,點會唔好飲呢 ﹗仲洗加味精咩,濃到黏嘴不得了。切雞髀燒肉飯,食客不多碟飯話咁快就到。鹽焗雞高質,肉質好正好滑好結實,身材好又無肥膏。皮光肉滑,薄薄雞皮蓋著雪白雞肉,一啜骨肉分離直墮舌頭之懷中 ﹗咸香不嗆不過份,散發淡淡雞甜味,好好食呢。白飯撈上香噴噴蔥油再搭載件靚雞直送入口,美味到拍案叫絕,滿分無得彈呀 ﹗師傅居然斬燒肉沙尼篤比我,真老友啊 ﹗啖啖肉開心死我依個食肉獸,又完全無肥膏。雖然不是化皮或脆皮,但肉質又棉又腍又滑溜,充滿肉汁閃令令,豬肉香跟咸香打得火熱非常甜美,混上蔥油白飯好
師傅居然斬燒肉沙尼篤比我,真老友啊 ﹗啖啖肉開心死我依個食肉獸,又完全無肥膏。雖然不是化皮或脆皮,但肉質又棉又腍又滑溜,充滿肉汁閃令令,豬肉香跟咸香打得火熱非常甜美,混上蔥油白飯好食到停不了 ﹗唔記得幾耐無食過飯喇,整碟連飯連肉食得乾乾淨淨、津津有味,大滿足啊 ﹗
白灼菜芯,跟餐只需要 $10 蚊抵食到笑 ﹗超大份菜芯鮮嫩爽甜真係估您唔到,高質到出奇呢。蠔油好特別,鮮味中帶咸帶酸好開胃,嫩菜沾蠔油堅好食。吃不消,吃不消,一大碟雙併飯再大大碗例湯加埋成份菜芯,食唔晒添啊。
青紅蘿蔔燒豬骨湯,湯料真係包羅萬有呀 ﹗豬骨、雞骨、燒肉、雞腳,肉味唔濃就奇啦,湯汁香甜無比絕無味精,熱燙燙倒落肚,正到唔停得口 ﹗就算連湯渣都被我完全消滅呢。
油雞髀叉燒乳豬飯,堅係可遇不可求極靚乳豬 ﹗乳豬皮脆肉嫩滑溜溜,咸香出眾又帶豬肉甜美,依隻豬到抵食咩大架呢?不肥不膩,質感富彈性又不乏肉汁,沾上乳豬醬跟飯同吃,感覺美秒好舒服啊 ﹗
油雞髀不咸不濁,清香帶甜豉油皇,皮薄肉靚無肥騰騰無肥膏一舊舊,肉香肉甜雪白嫩滑而彈彈,美味極了 ﹗蜜汁叉燒燋香飄飄,質地軟棉,肉汁微滲欲滴閃令令,肉質幼細嫩嫩,甜美可口無得頂 ﹗
飯粒夠乾爽,不會濕不會爛,大愛 ﹗最討厭食軟飯或有飯燋黐牙。撈上芬芳甜豉油、香噴噴蔥油,搭舊蜜汁叉燒連嫩滑油雞跟埋脆皮乳豬一併入口,係舌尖上不停滾動 ﹗依個無敵合體,天下無敵,好食到心裡嘩嘩嘩嘩聲在叫 ﹗
像龍捲風般一掃而空,實在太太太好味,食到好飽,好幸褔啊 ﹗陪審團一致裁定大少上訴得直,恭喜!出品高質燒味飯店。
四川麻辣雞煲,用上貴價紅黃椒,唔怪得要成 $80 蚊啦!香噴噴,吱吱喳喳兼嘈喧巴閉送到,侍應哥哥一聲小心熱呀,當堂好 warm 啊!唔該晒。溫馨提示,讚!
紅黃椒都好爽甜多汁,不過我始終都食唔到青椒啊!草青味接受唔到,唯有放棄佢呢。蒜子十分香口,軟棉又帶粉口,索晒汁好鬼正,送飯一樣美味。
又會咁好食既?點解會咁架?微辣微麻略帶甜,不咸不濁,味道豐富有層次又神秘,越食越想食,醬汁調得堅係超好味!雞件有髀肉添呢,待我不薄,開心死!又嫩又滑既雞髀肉,沾上雞汁流著肉汁,可口致極。胸肉、背肉雖有點乾鞋,但帶著麻辣汁同樣好好味。
白飯太濕,輕微爛爛地就有點失色,就算這樣,最後都全部蒸發,無影無蹤。其實我想食麵啊!女皇下令唔準成日食粉麵,要食多多飯呀 ﹗麵麵麵、麵麵麵,您在何方?