2018-11-28
印象中喺網上面有好多呢間小菜館嘅介紹、實則被吸引嚟嘅係鮑汁柚皮鵝掌煲、呢個係個人嘅童年回憶、而且相信近10年來從來在香港未食過一個真正滿意嘅柚皮煲。。。~ 鮑汁柚皮鵝掌煲又係非常失望!所謂嘅鮑汁感覺只係用醬油整色整水出嚟嘅效果、柚皮同鵝掌食得出係各有各煮咁、完全無法融合在一起的感覺。。。鵝掌重好D、柚皮嘅火候完全掌握不到!雖然賣 $178 (另加一)呢個價錢真係非常合理、但重點係食物要煮得好食!食唔落剩下 2/3 決定打包夜宵、但最終結局係將食剩嘅柚皮同鮑汁放咗入屋企雪櫃、1 個星期後忍痛棄掉。。。因為真係唔吸引。。。~ 椒鹽鮮魷漿粉同油溫配合得宜、要挑剔的話個人建議用厚肉嘅大尾魷會更加出色~ 咸魚蒸肉餅可以、要挑剔的話一D都感覺唔到網上傳說中嘅手剁肉餅、反而俾兩件霉香馬友鹹魚搶晒鏡、送飯妙品~ 椒絲腐乳炒通菜可以、足夠鑊氣、要挑剔的話可以小些油綜合來說拍板小館係一間用心做嘅中式小炒菜館、價錢合理、期待下次有機會再來試試其他菜式。
~ 鮑汁柚皮鵝掌煲
~ 椒鹽鮮魷
~ 咸魚蒸肉餅
~ 椒絲腐乳炒通菜
可以、足夠鑊氣、要挑剔的話可以小些油