2008-06-14 7 瀏覽
畢業禮完左同家人到百好食素,以前聽過我的姨媽話呢間食店的服務態度很差又收得貴不過食素的我又真係想試下,於是就係家人的同意下決定揀呢間喇!我地一行三人,話晒果陣都已經八點幾九點了,所以見到店內都唔算多人我一睇餐牌就決定要食蕃茄煮蛋白,媽咪就要西蘭花炒菇,而不嬲中意食濃味野的老豆就話要試下d咖哩我地揀好之后就叫個侍應落單,d人雖然係到傾計,但一見到有野做都即刻停止傾計我地點好晒我地要的菜后,個侍應就話:夠喇?試多個送啦!后尾佢介紹左個素的白切雞比我地,可能老豆唔係禁慣食素啦,一聽到白切雞就諗都無諗話要蕃茄旦好快就上喇,決是我地就每人要左一碗飯,真的好好味啊!好濃蕃茄香,旦白又好滑,雖然食慣清清地的我覺得有d咸,不過加埋白飯就真係好掂,搞到我好想叫多碗飯啊!!而碟西蘭花就好一般,只係d汁整到成碟菜有味道姐遠遠見到煲咖哩泥緊已經覺得好香,食落就唔太岩我口味因為我係1d辣都唔受得(誇張到連熱浪薯片都食唔到....)我諗一般味覺正常的人都會岩食ge,咖哩入面都好多料,憑我記憶有薯仔,素雞,南瓜,香菇等材料,我諗都真係幾正,因為我見到老豆夾完d西蘭花都要沾d咖哩汁先放入口到我地三碟送都清到七七八八

我一睇餐牌就決定要食蕃茄煮蛋白,媽咪就要西蘭花炒菇,
而不嬲中意食濃味野的老豆就話要試下d咖哩
我地點好晒我地要的菜后,個侍應就話:夠喇?試多個送啦!

蕃茄旦好快就上喇,決是我地就每人要左一碗飯,真的好好味啊!
好濃蕃茄香,旦白又好滑,雖然食慣清清地的我覺得有d咸,
不過加埋白飯就真係好掂,搞到我好想叫多碗飯啊!!
而碟西蘭花就好一般,只係d汁整到成碟菜有味道姐
遠遠見到煲咖哩泥緊已經覺得好香,食落就唔太岩我口味
因為我係1d辣都唔受得(誇張到連熱浪薯片都食唔到....)
我諗一般味覺正常的人都會岩食ge,
咖哩入面都好多料,憑我記憶有薯仔,素雞,南瓜,香菇等材料,

到我地三碟送都清到七七八八都未見塊白切雞,老豆就吹啦
點知d侍應話:係要等架喇,因為我地要蒸架!
好啦,既然禁新鮮我地就等你啦,終於碟雞上喇,
望到之后,我地三個都好失望,應該話係一睇個樣就知唔方好食,
我試左一舊,乾爭爭咸咸地,就係普通腐皮卷囉!!唔通就係將d腐皮卷切件之后蒸熟佢?
呢味菜真係無技術可言,仲要係佢地介紹喎,等又等最內,又係最貴的一碟,
原本都覺得d野食唔值四五十蚊碟架喇,好食就無所謂,
但係食過呢碟之后就覺得有d被搵笨.......
最后嗌埋單就有碟西瓜請我地食,可能唔洗錢la,d西瓜唔新鮮亦都唔紅唔甜,
btw,因為唔洗錢,都唔應該有咩要求ge,hehe

Anyway,雖然之前果幾碟送的味道都算好味,不過未必會有一下次喇!!
第一,因為唔算抵食
第二,呢d菜式其實一般素食店都會有

而唯一的優點我諗會係地方幾好坐,
因為好多素食店都比較細間同窄,真係格尼講咩都聽到架!
百好就地方大d,坐得幾鬆動,都算幾乾淨感啦!!