2023-06-15 351 瀏覽
#搞串個pantry 今次繼續嚟到#沙田 住宅區搵嘢食😜,試吓一間台灣菜🍲。呢間舖頭坐得幾舒服💕,卡位係用梳化,不過座位唔算好多。今次嗌咗兩個套餐,分別係🔴鹽酥雞扒肉燥粗麵配肉鬆皮蛋豆腐($97),同埋🔵牛肉粗麵配炸花枝丸($110)。鹽酥雞扒肉燥粗麵🌟🌟🌟鹽酥雞扒炸得好脆🔥,而且雞肉都算多汁🍗,幾好食!而佢嘅粗麵同刀削麵嘅口感相似,煮得夠軟,又有少少咬口,口感唔錯🤤。而且配合埋肉燥一齊食🤩,好有台灣風味。牛肉粗麵(加牛油)🌟🌟🌟牛肉煮得好腍,口感好好。但係就略嫌湯底唔夠牛嘅香味,不過每枱都有寫住「牛油」嘅調味料🤩,加兩三羹入去湯底,即刻好有油脂感同牛香味🐮,仲有一啲紅燒嘅辣味㖭🌶️。推薦任何嘅湯麵都一定要加牛油調味料落去!炸花枝丸🌟🌟🌟份量好少,只係得四件切半嘅花枝丸😖,即係總共兩粒。但係整得好食,加咗椒鹽嘅調味,令到炸花枝丸好香口🥳!肉鬆皮蛋豆腐🌟肉鬆同埋豆腐嘅配搭好夾💕,醬料嘅甜甜鹹鹹,肉鬆嘅香味,加埋豆腐嘅豆香味、甜味,加上豆腐嘅香滑😋,喺口入面好順口!而且皮蛋🥚本身已經好正。不過入面加咗好多芫荽,呢個就各有喜好,如果唔鍾意芫荽嘅朋友,會覺得好有草青味,同埋濃郁芫荽味🤯。
#搞串個pantry

鹽酥雞扒肉燥粗麵🌟🌟🌟