背景小介紹:走上石板街,轉入街角小巷,位於soho區的一間正宗日式拉麵店—— 一虎,幾年前開業於灣仔,上年剛剛加插分店於中環區,環境簡潔,燈光昏黃略暗,背景播放舒適的音樂盒小曲。由日本老師傅親自主理,即叫即煮,全部食材選自巴西,主打香濃豬骨湯底,先於前一日用上10-12小時精心熬製湯底,第二天再用專車由柴灣新鮮運送到店舖內。拉麵種類:全部用上豬骨湯底,再加上特別醬料,細分成其他系列。原味豬骨湯 (白虎、一虎)味噌湯(海老味噌:海老虎)(辣味味噌:赤虎)黑蒜湯 (黑虎)普通蒜湯 (褐虎)麵條有別於其他拉麵店讓客人選擇軟硬度它提供的是直麵/捲曲麵直麵口感較爽口、軟膩;捲曲麵口感軟濃郁、煙韌枱旁邊附有醬料自助區:冰水、杯、辣油、醋、豉油、白芝麻、拉麵胡椒、紅生姜、紙巾、筷子、牙籤特別一讚佢啲水真係好冰涼好爽,行到上嚟攰到出晒汗好解渴我試的是較原味的一虎拉麵湯汁非常非常濃郁,唔知點解碗拉麵除咗有豬骨味,食落有陣陣雞蛋味而且啲蔥係勁香!撈埋個湯完全突出佢個味道強烈推薦捲曲麵,特別加入蛋黃去做,充滿蛋香味,而且輕易沾滿湯汁,煙煙韌韌,令成件事好rich🤤 叉燒大大塊而且有好多,肉質紮實,有肥有瘦,
背景小介紹:

拉麵種類:
全部用上豬骨湯底,再加上特別醬料,細分成其他系列。
原味豬骨湯 (白虎、一虎)
味噌湯(海老味噌:海老虎)(辣味味噌:赤虎)
黑蒜湯 (黑虎)
普通蒜湯 (褐虎)

麵條有別於其他拉麵店讓客人選擇軟硬度
它提供的是直麵/捲曲麵
直麵口感較爽口、軟膩;
捲曲麵口感軟濃郁、煙韌
捲曲麵

枱旁邊附有醬料自助區:
特別一讚佢啲水真係好冰涼好爽,行到上嚟攰到出晒汗好解渴

拉麵配菜

我試的是較原味的一虎拉麵

而且啲蔥係勁香!撈埋個湯完全突出佢個味道

叉燒大大塊而且有好多,肉質紮實,有肥有瘦,紋理清晰
初黎報到我覺得可以試依個
一虎拉麵  Ichitora  Ramen

最驚喜係糖心蛋係原隻奉上,微啡色,中間蛋黃由半生熟去到完全流心,好黏好堅。
原隻糖心蛋

男朋友試嘅係褐虎拉麵
餸菜同一虎拉麵係一樣
用的是普通蒜油,沒有黑蒜油那麼重味
但仍然非常濃味!

有點像沙茶醬那種麻香的感覺
當蒜油完全混和湯汁,即刻由金黃色變咗啡色😂
褐虎拉麵  Cha  Tora  Ramen

Menu眼花撩亂,侍應向我們推薦小食: 唐揚炸雞、自家手包餃子(豬肉蔬菜)
我們點了招牌餃子
招牌餃子  Fried  Dumpling

最特別的是皮非常薄,煎到稍脆,餡料正正常常,是豬肉和蔬菜的餡,沒有特別的出位調味,不俗
餃子內餡

我強烈建議大家晚上來吃
因為根據店員提示 平日lunch很多人
晚飯時間比較容易有位 而且有送啤酒優惠
店員會先讓你選擇(濃/淡)
我們選擇了濃的啤酒
味道很像以前喝過的焦糖拖肥味手工啤酒
6:00pm後消費滿$100免費送常陸野貓頭鷹啤酒一支

若不想吃豬骨湯亦可嘗試夏季限定拉麵
夏季期間限定:番茄湯;鹽味湯(吞拿魚)
夏季限定新款拉麵
2018-05-24
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動