2021-02-21
平時喺香港食嘅放題都係比較多國菜式,今次係為左食有日本味道嘅日式料理而黎,其實之前都食過呢間餐廳,所以都好期待今次嘅放題,估唔到就算做放題食物質素都依然維持到!全日價錢都係$178,四位就送一支清酒,但係我哋得兩個人又好想飲,所以就加$90任飲清酒我就試咗兩款比較岩好少飲酒嘅女士,梅酒同柚子梅酒: 梅酒真係好重梅香味,酒精味唔算重,入口唔嗆喉。至於柚子梅酒就較重柚子味,鐘意果味重嘅人可以揀呢款男朋友就揀咗東京盛純米吟釀清酒,飲清酒可以係10幾款杯入面自己揀呢款清酒入口有米香,甘而微甜,好順滑。食物方面,每人都可以揀一款主食,我揀左蟹肉蟹膏飯定食同壽喜燒:壽喜燒嘅湯底最緊要,呢款岩岩好,唔會太甜太咸,滾完啲菜好鮮甜蟹肉蟹膏飯啲料就鋪晒喺面,拌勻再加醬汁提一提個蟹鮮味幾好味!先付都些左幾款,最推介炸池魚仔同芥末章魚。池魚仔炸得好脆口好香,又唔會太乾,配酒飲真係一流好似去左日本咁芥末章魚嘅芥末唔嗆鼻,幾溫和,章魚亦好爽口關東煮:湯底真係好有日本味道材料夠入味,特吃係福袋同蘿蔔。蘿蔔清甜無渣;福袋入面係軟綿綿嘅麻薯好好味串燒以雞為主,炸雞皮、雞軟骨都好出色,脆口而燒胡椒柚子雞肉串就好有驚喜,胡
我就試咗兩款比較岩好少飲酒嘅女士,
呢款清酒入口有米香,甘而微甜,好順滑。
芥末章魚嘅芥末唔嗆鼻,幾溫和,章魚亦好爽口
關東煮:
串燒以雞為主,炸雞皮、雞軟骨都好出色,脆口而燒胡椒柚子雞肉串就好有驚喜,胡椒柚子係日本一種調味醬,帶有少少刺激,我好鐘意!!呢款雞肉好好味encore
海鮮都有幾款,清酒煮蠔同帶子都唔錯,兩者都唔會煮到過火,蠔好肥美無腥味,有酒香
總括黎講無乜令人失望嘅菜式,同平時係呢間食嘅日本料理質素一樣,幾用心希望keep到!!