餐廳: Peek-A-Poke (希雲街)
資訊:

2023-03-26 731 瀏覽
好耐之前喺深水埗食過一次poke飯之後,一試愛上❤️喺openrice見到哩間餐廳好耐架啦,好早將佢bookmark,今日終於拉到朋友一齊去食😌餐廳喺希雲街,門口唔算特別明顯,唔細心留意,比較容易錯過。入到餐廳可以自由揀位,揀好食物,就去櫃台落單。每款poke bowl 都可以揀份量,有迷你、普通、加大。⚠️留意mini size只限下午茶時段‼️今日同朋友一人食一個regular size poke bowl,落單後,拎單等食物。食物整好之後,職員會拎過嚟。不過餐廳比較細,所以通道都有啲逼,當有人去落單,職員又咁啱出嚟執枱或者送餐,就會塞車😅我同朋友都係叫California 加州風味碗,有三文魚、青瓜、雞蛋絲、三文魚子配果仁芝麻醬。California 加州風味碗 ($98)我自己嗰份無追加其他配料,飯底揀咗壽司飯加醋飯。California 加州風味碗 ($118)朋友追加咗牛油果、蟹肉,唔要飯,揀咗沙律菜。食物賣相靚仔,出菜都好快,食材新鮮。我係揀飯底,覺得個飯有小小乾,同埋食材切得偏大。如果切細啲會容易啲進食,而且沾到嘅醬汁會再多啲,更加惹味。朋友嗰份加咗配料,而且食沙律菜底,睇落
好耐之前喺深水埗食過一次poke飯之後,一試愛上❤️

餐廳喺希雲街,門口唔算特別明顯,唔細心留意,比較容易錯過。
入到餐廳可以自由揀位,揀好食物,就去櫃台落單。
每款poke bowl 都可以揀份量,有迷你、普通、加大。
⚠️留意mini size只限下午茶時段‼️

食物整好之後,職員會拎過嚟。

California 加州風味碗 ($98)

我自己嗰份無追加其他配料,飯底揀咗壽司飯加醋飯。

California 加州風味碗 ($118)

朋友追加咗牛油果、蟹肉,唔要飯,揀咗沙律菜。

食物賣相靚仔,出菜都好快,食材新鮮。
我係揀飯底,覺得個飯有小小乾,同埋食材切得偏大。
如果切細啲會容易啲進食,而且沾到嘅醬汁會再多啲,更加惹味。
朋友嗰份加咗配料,而且食沙律菜底,睇落更加豐富🥗

整體嚟講,味道唔錯。
但以哩個價錢,份量相對較細,女仔夠食,男士可能要考慮加大。
試過同類型嘅餐廳,都係差唔多價錢,但份量都比較大。